Politik

Gruppfinansiering, crowdsourcing och Kickstarter

Klicka på bilden.

På många sätt är Internet fortfarande bara i sin tidiga barndom. Det är t.ex. först nu som vi har fått ett mobilt Internet och Internet visar ständigt prov på nya färdigheter och möjligheter. Som gruppfinansiering eller crowdsourcing som det kallas på engelska.

Steven Kurutz skriver i New York Times om Kickstarter och hur den gruppfinansieringsmodellen nu håller på att bli allt populärare för de som söker kapital för mindre och även medelstora projekt: On Kickstarter, Designers? Dreams Materialize – NYTimes.com

Take the example of Tom Gerhardt and Dan Provost. Both men had degrees in environmental design and were working at design firms in Manhattan when they came up with the idea for the Glif, a plastic tripod mount and stand for the iPhone 4. They raised more than $137,000 on Kickstarter last fall, partnered with a factory in South Dakota and now sell the Glif for $20 on their Web site. By April, Mr. Gerhardt and Mr. Provost, who are both 27, were successful enough to quit their day jobs and start their own design firm, Studio Neat. That was around the time they introduced their second Kickstarter project — a stylus for the iPad they call the Cosmonaut — for which they raised about $134,000. They could have used Quirky.com, a social product development site that accepts ideas from inventors, handles the manufacturing and then pays them a royalty. But “for us, Kickstarter was the only option,” Mr. Gerhardt said. “A big thing was having control over the project.”

Kickstarter har använts av alla slags människor, däribland vetenskapsmän för att finansiera mindre projekt. Det är ett bra exempel på hur man bygga upp nya affärsmodeller som kan vinna sin genomslagskraft just för att dom är öppna för människor från hela världen. Kolla Kickstartersajten för att se olika projekt som söker finansiering

En mycket positiv utveckling som förtjänar att uppmärksammas i Sverige och EU.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – SVT Opinion

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Kickstarter[/tags]