Politik

Ny kungaskandal? Förutom apanaget, kungahusets okända bidrag.

Kostnaderna för kungahuset är kända och betalas genom det s.k. apanaget. Men som så mycket annat som gäller kungahuset så är det inte hela sanningen. Det visar att skattebetalarnas medel inte enbart slussas till familjen Bernadotte genom apanaget, man har också ordnat det så att pengar tillförs hovet i det dolda, som Mattias Sandberg och Claes Petersson avslöjar i Aftonbladet: Passar upp för 60 000 i månaden | Nyheter | Aftonbladet

Totalt finns det i dag tolv adjutanter hos kungen, som tjänstgör en månad i taget. Samtidigt har kronprinsessan Victoria tio adjutanter, medan prins Carl Philip har två. Adjutanterna tillhör myndigheten Försvarsmakten, men lyder direkt under kungen. – Kopplingen till försvaret är historisk. Kungen är både amiral och general. … Hovstaterna får i år drygt 122 miljoner kronor i anslag av skattebetalarna. Drygt hälften av pengarna går till hovstaten och är så kallat apanage, resten går till slottsstaten som bland annat ansvarar för förvaltning av slotten. 80 000 i månaden

Men trots att adjutanterna jobbar för kungafamiljen bekostas de inte av apanaget – utan i stället går de på Försvarsmaktens budget. Aftonbladets granskning visar att adjutanterna tjänar allt från strax över 40 000 kronor upp till över 80 000 i månaden. Totalt innebär det att hovet varje år får ytterligare över en miljon kronor i statsbidrag. Något som nu får kritik.

Det här avslöjandet leder till frågan om hur många andra okända finansieringskällor som hovet har utarbetat under åren. Det är märkligt att det skall vara så svårt att få en klar inblick i hur mycket kungafamiljen faktiskt kostar skattebetalarna. Klart är att de just nu skenar iväg som aldrig förr med miljonbelopp till Daniels utbildning mm.

Med republik skulle allt det här smusslet försvinna. Vi skulle betala för en persons lön och inte för som idag en växande storfamilj där alla vill vara med och stoppa fingrarna i den aldrig sinande syltburken.

Dags att införa republik och få slut på alla dolda inkomstkällor alltså.

[tags] Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel,Adjuntanter, Försvarsmakten och Hovet [/tags]