Politik

Ifttt, den programmerbara webben, kommer det att bli Web 3.0?

Klicka på ifttt.

När historikerna skriver webbens historia om 50 år så kommer den webbtjänstbaserade Web 2.0 att utgöra ett av huvudkapitlen. Men tänk om helt vanliga användare skulle kunna skriva korta kodsnuttar, s.k. script, som kan koppla ihop de olika webbtjänsterna, så att vi själva t.ex. kan flytta data från en webbtjänst till en annan?

Sådana funktioner finns redan inom företagsvärlden där de kallas orkestrering och liknar även forna tiders batch processing, men har hittills inte funnits tillgängliga för alla på webben.

Nu, som Jenna Wortham skriver i New York Times så kommer ett litet San Francisco-baserat startupföretag med just sådan funktionalitet som kan komma att automatisera webben på ett sätt som vi hittills inte ens har kunnat ana: A Web Tool That Lets You Automate the Internet – NYTimes.com

Now, a simple new Web service called ifttt — pronounced like “lift” without the l — aims to take that concept to the mainstream. It provides a way for people to easily automate interactions between Web services, like Facebook, Twitter, Craigslist and Tumblr. The types of commands that can be created on ifttt range from practical to pure entertainment.

 For example, the service lets you program a task that will call you 
if the weather forecast is predicting rain. Or, you could rig a script
 that will send you a text every time someone tags you in a picture on
 Facebook. Or you could create a task that automatically saves all
 pictures you’ve posted on Instagram to your storage on DropBox. You could have the service
 e-mail you when your favorite band is coming to town. Linden Tibbets, one of the creators of the service, said he hoped that the tool would generate creative and interesting interactions among the Web services that most people use on a daily basis, but not necessarily in conjunction with one another.

Nu är orkestrering för massorna ett synnerligen svårt problem att lösa, betydligt mer än ett litet startupföretag kan hantera, men bara det faktum att man har börjat och att det har uppmärksammats visar att tiden nu kan vara mogen för en ny webbrevolution. Och vad skulle vara mer revolutionerande än webbtjänster vi alla kan programmera och automatisera. .

Axplock från den nordiska pressen:

Resumé: Nyheter, Resumé: Nyheter, Resumé: Nyheter, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Web 2.0, bredband, Java, Webben, Internet, Datorer, mobile Internet, PHP, MySQL, LAMP stack,, [/tags]