Politik

Och nu, allmogen blir brådmogen, bönderna automatiserar, självstyrande drönartraktorer moderniserar jordbruket

Klicka på pilen för att se videon.

Det kan inte vara kul att sitta uppflugen på en traktor i sommarhettan dagar i ända, ens om man är bonde och van vid sånt.

Faktum är att jordbruket har automatiserats och moderniserats som bara den de senaste decennierna. Orsaken till att jag vet det är att en av mina skolkamrater är bonde i Bälinge strax norr om Uppsala och han har berättat om satellit-räkning av boskap och den senaste IT-teknologin.

Nu kommer nästa steg. Automatstyrda traktorer, inte helt olikt den automatstyrda bil som Google jobbar med.

Ian Berry skriver i Wall Street Journal om drönartraktorerna: Teaching Drones to Farm – WSJ.com

Kinze Manufacturing Inc. and Jaybridge Robotics are developing a technology that would allow tractors to operate without a farmer behind the wheel. Other equipment makers, such as Case IH, are exploring additional ways to automate farm work. Increasingly over the past decade, the guesswork has been taken out of planting and harvesting corn, wheat and other crops through precise, satellite-guided systems that can pinpoint a farmer’s location within an inch, ensuring efficiency and helping them avoid errors that could hurt yields. Still, as farms expand, growers find themselves under increased time pressure and short on qualified labor. The focus on precision systems has increased as crop prices soar and fertilizer and other costs become more volatile.

Vad som är på gång är en historisk utveckling där automatiserade robotsystem nu alltmer anammas runt om i samhället. De kommer i många former och typer. President Obama använder drönarplan för att döda sina fiender i drivor Pakistan, Jemen, Afghanistan och andra platser. Mjukvarurobotar checkar ut åt oss på ICA och checkar in oss på Arlanda, robotar i form av automatpiloter styr sedan länge jumbojättarna världen över, osv.

Utvecklingen kommer att accelerera och ge oss helt nya automatsystem som kommer att ta över allt mer grovgöra från oss människor. Vi befinner oss i en oändlig maratontävling med en grupp robotar som nafsar oss i hälarna. Frågan är hur länge vi kan behålla vår förstaplats.

Axplock från den nordiska pressen:

Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags]Kinze Manufacturing Inc. Jaybridge Robotics , drönartraktorer, automatiserat jordbruk [/tags]

One thought on “Och nu, allmogen blir brådmogen, bönderna automatiserar, självstyrande drönartraktorer moderniserar jordbruket

  1. Björn Nilsson

    Frågan är vilka “vi” är i det här sammanhanget. Räknas några miljarder fattiga småbönder i Tredje världen till “vi”, och vad händer med dem när rika länder (även Indien är med i den afrikanska kapplöpningen numera) brakar in, köper upp mark, jagar bort småbrukarna och startar industriella jordbruk för eget behov.

Comments are closed.