Politik

Den amerikanska samhällsmodellen går i graven, hur kommer nästa amerikanska modell att se ut?

Fuck you världen. Symbol för den tredje amerikanska samhällsmodellen.

Den Första Amerikanska Samhällsmodellen varade från mitten av 1600-talet och fram till Andra Världskriget. Den var baserad på gigantiska markstölder från den amerikanska stenåldersbefolkningen, ohämmad invandring, gruvdrift i Appalacherna och i slutet på 1800-talet, den av Andrew Carnegie grundade amerikanska stålindustrin i Pittsburgh. tätt följd av Oljeboomen i Texas som i sin tur gav upphov till Henry Fords amerikanska bilindustrin.

Andra viktiga ikoner i den första amerikanska modellen var Hollywood och Wall Street.

Den modellen brakade ihop under Den Stora Depressionen från 1929 fram till Andra Världskriget.

Den Andra Amerikanska Samhällsmodellen hade sin storhetstid från 1945 fram till den 26:e december 1991, när Sovjetunionen föll. Den gav världen fenomen som USA:s superba motorvägar, den moderna flygindustrin och välfärdsstaten, P-pillret och kvinnans jämställdhet, rymdfärderna, Internet, mängder med vetenskapliga upptäckter, det moderna gör det själv och konsumentsamhället, mm.

Den Tredje Amerikanska Samhällsmodellen, och jag målar det här med breda penseldrag, varade från 1992 fram till idag och gav oss bl.a. Webben och den märkliga Web2.0-teknologin men den kännetecknas också av en växande hybris i den amerikanska utrikespolitiken, av globaliseringen som slog allt hårdare mot den amerikanska industrin, växande motsättningar i Washington och framväxten av en militant ytterlighetshöger kring den Kristna Högern och Tepåserepublikanerna. USA vägrade resolut att befatta sig med den globala uppvärmningen och stigande bensinpriser som hotade det amerikanska samhällets fundament. Man byggde en gigantisk mur mot Mexiko och stamcellsforskning och Darwins utvecklingslära ifrågasattes. Man vägrade plötsligt att satsa på den viktiga infrastrukturen som fick förfalla och den amerikanska sjukvården kunde inte längre hålla amerikanerna friska.

BRIC-länderna är på frammarsch och dystopierna om USA:s framtid haglar medan USA genomlider den största ekonomiska krisen sedan Den Stora Depressionen.

USA befinner sig just nu i fritt fall med en paralyserad regering i Washington och den tredje Amerikanska Samhällsmodellen vid vägs ände.

Samtidigt som hela USA verkar braka samman så håller den fjärde amerikanska samhällsmodellen att ta form här i Silicon Valley och på andra håll i USA.

Så hur kommer den Fjärde Amerikanska Samhällsmodellen att se ut?
Vad jag kan se härifrån Silicon Valley är en satsning på de globala datormolnen, som är den nya världsomspännande infrastrukturen och den mobila webben.

USA satsar också stort på mjukvarurobotar som ersätter alltfler manuella jobb och som jag har skrivit mycket om och som kommer att dominera den fjärde amerikanska samhällsmodellen.

En växande IT-industri utefter de amerikanska kusterna och växande motsättningar mellan den radikaliserade högern som vill montera ner centralregeringen i Washington och med den resterna av den amerikanska välfärdsstaten, och resten av USA.

Samtidigt växer de amerikanska utbildningsnivåerna även i sydstaterna och amerikanerna kommer helt enkelt att tvingas att anamma sig till en mer sparsam livsstil, man kommer inte att ha något val. En konsensus håller på att växa fram om färre utlandskrig och mot starkt republikanskt motstånd och ointresse från Obama så håller USA långsamt på att bli mer tolerant som vi kan se i framgångarna i den bittra striden om jämställdheten för USA:s HBT-befolkning. USA tappar också sitt inflytande från Östasien till Mellanöstern, Latinamerika och Europa.

Det nya USA som nu håller på att växa fram kommer att få sin egen nord-syd-motsättning precis som EU. I söder, som i dagens Texas får man nöja sig med ett liv på existensminimum med lågavlönade servicejobb utan tillgång till sjukförsäkring i ett intolerant hårdkristet vapenfixerat samhälle.

I smala remsor utefter de båda kusterna håller ett mer tolerant samhälle med högutbildade kunskapsarbetare på att växa fram, ett samhälle som blir alltmer internationellt och mer likt dagens Skandinavien, även om det kanske inte på många decennier kommer att hinna ifatt EU, som vi kan se på USA:s oförmåga att satsa på den livsviktiga bredbandsteknologin.

Men den enorma attraktionskraft som USA hade under den andra och tredje samhällsmodellen tror jag inte kommer att återvända, och bra är det för den var aldrig realistisk.

Ungefär ser det ut idag som jag ser det. Åsikter?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Den amerikanska Samhällsmodellen, Det amerikanska samhället, Den Stora Depressionen, US society, Obama Rick Perry, Rick Perry Mitt Romney[/tags]

15 thoughts on “Den amerikanska samhällsmodellen går i graven, hur kommer nästa amerikanska modell att se ut?

 1. roger

  Simon: Ja, visst överdriver jag en del, tyckte det var såpass tydligt att jag överdrev lite där, så jag kände mig inte nödgad att förklara det.

  I mitt yrke rör jag mig mycket i fikahörnor på verkstäder, industrier och bland hantverkare. I dessa grupper är ABSOLUT INTE TABU att dryfta en sådan kommentar. Jag försöker inte ens säga emot när rasitiska kommentarer fälls, lönlöst, jag är i minoritet.
  I dessa grupper röstar de flesta på S.

  När jag möter inköpare, chefer eller högre tjänstemän är språket helt annorlunda. Här är det ännu så länge tabu att fälla rasistiska kommentarer.
  I dessa grupper finns många som brukar rösta borgerligt.

  Simon, begrunda dessa två stycken ovan, tror du mig?
  Är de absurda och bara upplevda från min bubbla?

  “De flesta vardagsrasister röstade trots allt inte på SD, utan är i regel gamla goa arbetare som alltid röstar på S, men de finns såklart även i andra partier.”
  Det är fakta i den värld jag rör mig. Bubbla? Sådana fall är vi många denna bubbla. Jag ser gärna att denna “bubbla” brister och visar sig vara en illusion.

  Hur ser din miljö ut? Är det kanske du som lever i en bubbla? Universitetsområde eller modern firma i storstan? Det brukar vara bra bubblor, som inte har samma koncentration av vardagsrasisms som bland grovarbetare utanför storstäderna. (Var finns s-väljarna)

  -Jag tror vi lever i olika bubblor, må din bubbla vinna!

  Jag är givetvis fullt medveten om att S är långt ifrån ett främlingsfientligt parti, tvärtom, men det betyder inte att många av deras väljare inte hör till dem som av okunnighet känner sig mest hotade av invandringen.

 2. Simon

  Roger, du gör en grov överdrift när du säger att “jävla muslimer” betraktas like vardaglig som “vilket fint väder vi har”. En MYCKET grov överdrift, riktigt så illa är det inte i Sverige. Jag nekar inte att främlingsfientliga rörelser sakta växer men det finns fortfarande ett allmänt tabu på den sortens tänk. Och jag vet hur du lyckas framställa socialdemokrater som rasister och borgerliga som toleranta. Med alla dessa absurda uttalanden ifrån dig så kan jag bara anta att du lever i en bubbla

 3. Johnny

  Det är framför allt socialliberala politiker och vänsterradikala journalister som anklagar ursprungsbefolkningen för rasister när de är kritiska till den förda invandringspolitiken.

  Ursprungsbefolkningen anklagar politiker och journalister för att vara förrädare av folket och nationen, de har aldrig röstat ja till att få sina bostadsområden, skolor, samhällen invaderade och bli mördade, våldtagna, misshandlade och personrånade i parti och minut samt att tvingas betala för katastrofen.

  Om inte invandringspolitiken skall sluta i inbördeskrig mellan otrogna och muslimer i framtiden så måste politikerna kraftfullt ta tag i problematiken och minska arbetslöshet, bidragsberoende och kriminalitet till max normala svenska nivåer.

  Europa är inte Amerika, Sverige har lika många utlandsfödda som i USA, antalet invandrare har ökat mycket snabbt på kort tid och Sverige klarar helt enkelt inte av att integrera alla på ett framgångsrikt sätt.

  Det är inte de europeiska folkens fel att deras politiker och journalister bedriver en mycket destruktiv invandringspolitik trots all kritik.

 4. Edward i Orlando

  San och roger:

  Jag tror inte vi kommer så värst mycket längre i vår diskussion. Och det kan tyckas vara ordpetigt från min sida att prata om glödande vs flammande vs pyrande……som om det fanns en 10 gradig richterskala att mäta rasism på.
  Dock, vi är alla överrens om att rasism är totalt förkastligt. Och det är trots allt det viktiga!

 5. roger

  Lägger mig i och vill absolut hävda att om religiositeten i sydstaterna är “glödande”, ja då är rasismen definitivt glödande i Skåne och Blekinge (Vill egentligen tillägga Sverige och Europa).

  Alla som röstade på SD är inte fullblodsrasister, men det ger en hint om vad folk tycker och tänker. I kommunalvalen fick SD 10,3 procent i Skåne län och 10,0 procent i Blekinge. I många kommuner röstar upp till var femte invånare på ett främlingsfientligt parti. I skånska Bjuv fick partiet 19,2%. Sjöbo 21%. Bromölla 16,8%. Burlöv 17,3%. Landskrona: 15,8%.

  De flesta vardagsrasister röstade trots allt inte på SD, utan är i regel gamla goa arbetare som alltid röstar på S, men de finns såklart även i andra partier.

  Det tydligaste exemplet på rasismen i Sverige är de vardagliga samtalen. Det är inget konstigt att öppet snacka skit om muslimer i fikahörnan på jobbet, första gången du träffar tjejens föräldrar, med kassapersonalen på macken, utmed bandet på volvo eller på anställningsintervjun.

  Att säga “de jävla muslimerna” är lika mycket en vanlig samtalsfras som “vackert väder vi har”.

  I de borgerliga finrummen är det ännu inte lika accepterat, men det äter sig sakta in där också.

 6. Edward i Orlando

  OK, om du använder ordet “glödande” på samma sätt som Lennart när han talar om de religiösa sydstaterna då är du komplett ute och turnerar i buskarna när du talar om “glödande” rasism i Skåne.

  Invandringsfrågor är inte i sig rasistiska. Lika lite som “Ett makalöst intresse och engagemanget” för “folkomröstningar relaterade till olika invandringsfrågor” visar på rasism.

  Du får gärna utveckla och ge exempel. Nu låter du som att Sydafrika på 60-talet var ett paradis jämfört med dagens Skåne.

 7. San

  Edward,

  Det är ett ord jag har lånat av Lennart när han skriver om religiositeten i sydstaterna. Ja, rasismen i Europa kan väl betraktas som lidelsefull och passionerad. Jag har bott i Zürich i drygt ett år, det har varit tre folkomröstningar relaterat till olika invandringsfrågor. Ett makalöst intresse och engagemanget stannar ju inte i Schweiz.

 8. Edward i Orlando

  San:
  Jag har kommenderat ditt ordval ett par gånger: “glödande rasism” i ex. Skåne.
  Kanske bättre fråga vad du menar med glödande.

  För mig är synonymerna till glödande, ord som lidelsefull och passionerad.
  Beskriver man något i glödande ordalag ger man fullt och öppet uttryck för sina känslor. Inget hymlande här inte.

  Men syftar du något som ligger och pyr under ytan? Typ glödande kol?
  Sådär halvdolt som flammar upp då och då?

  Låter kanske petigt, men det är svårt att diskutera om vi syftar på olika fenomen med samma ord.

 9. San

  Europa är den kontinent som isolerar sig mest av alla. Med den glödande rasismen på frammarsch så är det svårt att se det vända.

 10. roger

  Intressant.
  Är dock lite undrande till
  “I smala remsor utefter de båda kusterna håller ett mer tolerant samhälle med högutbildade kunskapsarbetare på att växa fram, ett samhälle som blir alltmer internationellt och mer likt dagens Skandinavien, även om det kanske inte på många decennier kommer att hinna ifatt EU”

  På de här smala remsorna har jag svårt att se att de ligger decennier efter EU!?
  Spontant så låter SF, LA & NY mycket mer internationella än Madrid, Rom & Paris, fast vad vet jag.

  Dessutom verkar det rent generellt helt undgått dig att även Europa har enorma problem? Jag bedömer europas problem som större. Storbritannien, Italien, Spanien, Grekland, Portugal & Frankrike ligger alla antagligen betydligt värre till än USA. O då har smällen som vi alla går och väntar på inte inträffat här än.

 11. Christer W

  En stor del av US framgångar under och efter kriget bygger på att den europeiska intelligentsian flydde till US och blev kvar. Att en stor del av Europa var förött, utarmat och fattig efter kriget och helt inriktat på att bygga upp produktion, arbeten och bostäder begränsade resurserna till utbildning, utveckling och forskning. Det var också en anledning till fortsatt dräneringen av Europeisk intelligentsia till US.
  Först under 60-talet började konsekvenserna av kriget klinga av när det gäller utbildning, forskning och utveckling. Det var helt enkelt för många unga europeiska män som dog mellan 39 och 45 och för många av de överlevande med kvalificerade utbildningar som emigrerade efter kriget.

 12. San

  Några små kommentarer, kommer med flera sen:

  USA:s attraktionskraft har berott på deras ekonomiska särställning samt att man haft öppnare gränser än Tyskland, Japan och andra OECD-länder. När skillnaderna jämnas ut så kommer asiater naturligtvis i högre att stanna kvar på hemmaplan än vad de gör idag. Men de medelklass indier jag känner vill fortfarande åka till USA helst av allt, tror du får vänta minst 10 år innan du ser någon markant skillnad.

  Californien, New York och Boston är och har alltid varit ofantligt mycket internationellare än det provinsiella Skandinavien. För New York att bli mer som Oslo eller Köpenhamn vore ett älgakliv baklänges.

 13. Björn Nilsson

  Finns det inte en utbildningsfientlighet i USA som kan göra att bildningsnivån inte kommer att höjas, åtminstone i vissa områden? I arabvärlden, Kina, Indien och på annat håll verkar ju ungdomar vara sugna på att skola sig, och när de eventuellt sedan upptäcker att det inte räcker till kan de göra uppror och driva utvecklingen framåt. Men den positiva drivkraften kanske saknas utanför de mer framåt zonerna i öst och väst?

  USA har ju också hittills kunnat tjäna på invandring av utbildat folk, så att man fått en massa bilding gratis, men fortsätter landets glidning utåt kanske det blir mindre påfyllnad i fortsättningen? Högutbildade asiater kan ju lika gärna stanna hemma och bygga sina egna länder till ledare i detta årtusende, medan kvarvarande invandringstryck mot USA kanske i växande grad består av folk med dålig eller ingen skolning. Att mycket av USA:s industri skickats ur landet berör på sikt inte bara industriorter och dess arbetare, på sikt drar allt större del av kunskapsmassan som krävs för att driva industrie och ekonomi utomlands, vilket i sin tur kan påverka hela landets intellektuella nivå negativt.

Comments are closed.