Politik

Med Lady Gagas hjälp, bloggverktyget Tumblr växer så det knakar, är Facebook hotad?

Klicka på Tumblr.

New York-baserade Tumblr är ett relativt nytt bloggverktyg (grundat 2007) som gör det superenkelt att lägga ut bilder, video, ljud och text på nätet. Det har blivit ett favoritverktyg för modebloggare och tonårstjejer, och nu senast Lady Gaga, m.a.o. för den grupp bloggare som dominerar vad som sägs och hörs på webben.

Nu, som Jenna Wortham skriver i New York Times, så har Tumblr fått ytterligare $85 miljoner från några av Silicon Valleys och USA:s ledande investerare, en mycket ansenlig summa för något som fram till för inte så länge sen var ett litet obetydligt bloggverktyg: Tumblr Lands $85 Million in Funding – NYTimes.com

On Monday, the company will announce it raised $85 million in fresh financing. The round was led by Greylock Partners and Insight Venture Partners, and the Chernin Group, Richard Branson, Spark Capital, Union Square Ventures and Sequoia Capital also contributed.

To date, the company has raised roughly $40 million in funding. David Karp, who founded the company in 2007, said in a news release that the extra money “allows us to continue to scale our business and give real focus to the further development of Tumblr.” Mr. Karp said that Tumblr’s growth has exploded in the past year. It’s attracted popular musicians such as Lady Gaga and traffic leapt to 13 billion page views per month from 2 billion page views per month. Since the site was first introduced, 30 million blogs have been created using the tool. Those 30 million blogs now generate more than 40 million posts each day.

Även om amerikanerna, som Jenna Wortham skriver, tillbringar mer än 53 miljarder minuter på Facebook varje månad så växer Tumblrs andel hela tiden och har nu nått upp till mer än 623 miljoner minuter per månad. Facebook kommer säkert att fortsätta att dominera men ingenting varar i evighet och Tumblr kan på sikt komma att bli en allvarlig konkurrent inte bara till Facebook utan också till Google +. Och nu när Lady Gaga använder Tumblr så kommer man säkert att växa genom taket. Och Tumblr satsar nu stort på den allt viktigare mobila webben.

Det är också värt att påminna om Tumblrs huvudkonkurrent, San Francisco-baserade Posterous, som även det har börjat uppmärksammas av investerare. Dock ännu inte i samma utsträckning som Tumblr.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, digi.no, digi.no, ITavisen.no, ITavisen.no

Länkar:Wikipedian om bloggar

[tags] Bloggar, Bloggteknologi, Bloggosfären, Bloggar i USA, Amerikanska bloggar, Bogs, United States blogs, Twitter, Mikrobloggar, Bloggy.se,Instagram, Posterous, Tumblr,Soup.io, Noovo , [/tags]