Politik

Rondo Alla Turca, Turkiet marscherar in i Mellanöstern


Mozarts magnifika Alla Turca, turkisk marsch: Allegretto i A minor och major från hans.Piano Sonata No. 11

Under mina språkstudier i Sverige, USA och Taiwan så träffade jag en del märkliga språkmänniskor av den gamla stammen. Från den tiden när man kunde ligga hur länge som hrelst vid universitetet och studera vilka möjliga och omöjligt kombinationer av ämnen. Ett språk som de av någon underlig anledning hade gemensamt var turkiska. Vilket ledde mig till att intressera mig för språket även om jag aldrig gjorde mer än läste några nybörjarböcker. Men jag har fortfarande H.C. Honys utmärkta Turkish-English dictionary i bokhyllan och brukar bläddra litet i den då och då.

Nu när USA:s hegemoni i Mellanöstern allvarligt har försvagats tack vare den arabiska våren och Obamas pro-israeliska och anti-palestinska politik så är det inte så konstigt att det ekonomiskt framgångsrika Turkiets inflytande i området ökar. Det är hög tid och början till ett helt nytt Mellanöstern där USA kommer att spela en allt mer marginell roll.

Anthony Shahdid skriver i New York Times om In Mideast Riddle, Turkey Offers Itself as an Answer – NYTimes.com

No one is ready to declare a Pax Turkana in the Middle East, and indeed, its foreign policy is strewn this year with missteps, crises and gains that feel largely rhetorical. It even lacks enough diplomats. But in an Arab world where the United States seems in retreat, Europe ineffectual and powers like Israel and Iran unsettled and unsure, officials of an assertive, occasionally brash Turkey have offered a vision for what may emerge from turmoil across two continents that has upended decades of assumptions. Not unexpectedly, the vision’s axis is Turkey. “Turkey is the only country that has a sense of where things are going, and it has the wind blowing on its sails,” said Soli Ozel, a professor of international relations at Istanbul Bilgi University. The country’s foreign policy has seized the attention of many in the Middle East and beyond after Prime Minister Recep Tayyip Erdogan’s tour last week of the three Arab countries that have witnessed revolutions: Tunisia, Egypt and Libya. Even Mr. Erdogan’s critics were impressed with the symbolism of the trip.

På sitt sätt är situationen i Mellanöstern nu lik den i Centraleuropa efter Sovjets fall, även om USA givetvis aldrig har ockuperat Mellanöstern. Men de länder som hölls nere av diktaturer kommer nu att blomstra och skapa sig egna samhällsmodeller som inte enbart kommer att bli kopior av dagens USA eller EU.

En mycket positiv utveckling som förr eller senare även kommer att leda till ett fritt Palestina.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, Dagen.se – Stora nyheter

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Turkiet, Turkey Palestine [/tags]

One thought on “Rondo Alla Turca, Turkiet marscherar in i Mellanöstern

Comments are closed.