Politik

Är Amazons nya surfplatta Kindle Fire någonting för dig?

Först det viktiga med Amazons första surfplatta, som många förväntar sig ska bli Apple iPads första riktiga konkurrent på surfplatteområdet: Amazon ligger i Seattle och har under de senaste åren kommit att dominera datormolnen med sin Amazon EC2, världens största datormoln.

M.a.o., Seattle håller snabbt på att etablera sig som en av världens stora IT-städer, tillsammans med San Francisco/Silicon Valley och nu senast också New York.

När Amazons VD Jeff Bezos nu lanseras sin nya surfplatta Kindle Fire så gör han mycket, men kanske inte allting, rätt. Först av allt, Kindle Fire kostar $199, ett enastående lågt pris för en 7 tums surfplatta. även om den endast har WiFi-uppkoppling, och saknar kamera. Sanningen är att tillverkningskostnaderna för Kindle Fire är kända och som är $262, vilket alltså betyder att Amazon förlorar hela $62 per surfplatta. Förhoppningarna är att man kommer att tjäna in dom pengarna plus litet till på att sälja böcker, musik, video etc från Amazon.

Martin Peers skriver i Wall Street Journal om HEARD ON THE STREET: Launching New Tablet, Amazon Plays With Fire – WSJ.com

while Apple sells digital content like music cheaply to lure consumers into paying premium prices for its hardware, Amazon hopes to sell both its hardware as well as the content at cut-rate prices.But there is a reason why other tablet makers haven’t priced that low. Analysis of components in various tablets by IHS iSuppli found materials costs alone were $262 and above. And that is before other costs like marketing; Amazon, like Apple, will use TV advertising to promote its device.

Men är det säkert att man kommer att kunna få folk att konsumera då mycket på sin surflatta, speciellt när den bara har en hårddisk på 8GB (man använder inte förvånansvärt Amazons datormoln för att spara data) och när det är känt att vad folk använder existerande surfplattor till mest är att gissa vadå, jo melja och surfa, dvs INTE för att konsumera köpmedia.

Jag är övertygad om att Amazon Kindle Fire kommer att sälja bra, eftersom priset är så överkomligt. Men jag tror inte att den kommer att hota iPad, om det är de flesta observatörer överens.

Däremot jobbar Amazon med en tio-tums surfplatta som man förväntas släppa bästa år och den plattan kommer att jämföras direkt med iPad. Den som vinner den striden blir nästa stora IT-företag inte bara här i USA utan också i världen.

Så bör du köpa Kindle Fire? Ja för att mejla och surfa där du har tillgång till WiFi så komme den att bli mycket bra. Istället för att ta med dig en tung bärbar dator kan du bara stoppa ner den här i ryggsäcken och ta pendeltåget in till Stockholm. Bara det är värt pengarna. Och den är byggd på Googles Android, även om det är en speciell version, så den är gedigen och snabb nog verkar det som. Men man måste alltså ha tillgång till WiFi för att kunna använda den. Och ja du kan läsa böcker på Kindle Fire precis som på Amazons tidigare läsplatta Kindle. MEN, om du endast vill läsa böcker så kommer Kindles batterier med stor säkerhet att räcka betydligt längre än Kindle Fires.

Länkar:iPad på Wikipedian, iPad på Wikipedian

Axplock från den nordiska pressen:

NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no

[tags] iPad, Kindle, Iconia Tab A100, Motorola Xoom , Android, HP Touchpad, Skärmtangentbord ,Kindle Fire [/tags]