Politik

Amerikanska IT-entreprenörer och europeiska imitatörer, kan EU satsa mer på entreprenörskap än idag?

Köln, blivande IT-stad, som omnämns i Mike Butchers reportage nedan.

Det globala IT-samhället utvecklas nu i rekordfart och med det kommer också stora förändringar.

Medan Silicon Valley har stått för innovationerna, mest genom den nära kopplingen till Stanford och Berkeley-universteten så har den europeiska IT-marknaden mest liknat den japanska, koreanska och taiwanesiska ekonomin på 1960 och 70-talet, dvs man har levt på att plagiera amerikanska idéer genom att skapa europeiska versioner av de amerikanska originalen, ungefär som man gjorde med amerikanska schlagers på den gamla goda tiden när man fortfarande sjöng på svenska.

Orsaken till att det är möjligt är att dagens amerikanska webbföretag sällan har patent på sin teknologi, något som gör dom mycket sårbara just för imitatörer och konkurrenter.

Mike Butcher skriver på TechCrunch om hur man i Europa nu börjar inse att man måste fokusera mer på innovationer och mindre på rena plagiaten: European Pirates declare war on cloners and copycats – Arrrr! (TCTV)

Europeans are as mad as hell that they’ve been branded cloners and ‘copycats’, and they’re not going to take it any more.

In fact, the event featured the literal burning of a effigy of a startup clone. This was a gathering of Pirates, the kind of startup Pirates who ascribed to the philosophy laid down by Mike Arrington only last year.

Michael Arrington har skrivit om vad det är som motiverar entreprenörer , nämligen ren och skär äventyrslusta. Och som Arrington skriver så är det en rätt farlig drift eftersom de allra flesta startupföretagen misslyckas, även de här i Silicon Valley.

Men om europeiska IT-entreprenörer kan få bättre koppling till de europeiska universiteten och om de i sin tur kan satsa med på entreprenörskap så skulle det bli möjligt för Europa att kunna börja konkurrera Silicon Valley och USA.

Nu finns det givetvis innovativa IT-företag även i Sverige, som Spotify, Skype och MySQL, men som trend är imitationerna ändå omisskännlig.

[tags]Silicon Valley, IT-marknaden i Europe och USA, IT-entreprenörer i Europa, IT-entreprenörer i Silicon Valley [/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Kvällsposten: Nyheter, digi.no, ITavisen.no