Politik

Det nya Mellanöstern: Ebda2, IT-industrin frigörs i Egypten, Obama, EU och Palestina

Det nu världsberömda Tahrirtorget under demonstrationerna i februari i år.

Efter att ha stått mer eller mindre stilla sedan Andra Världskrigets slut går utvecklingen i Mellanöstern nu i rasande fart. Vad som är på gång är att globaliseringen äntligen har gjort sitt intåg i Mellanöstern och när den en gång har fått sitt fotfäste någonstans så går den inte att hindra. För diktatorerna och deras hejdukar är det här en gigantisk katastrof, för alla andra den frigörelse de har väntat på så länge någon kan minnas.

Sara Hamdan skriver i New York Times om hur Google nu försöker ge draghjälp åt unga IT-entreprenörer i Egypten, ett mycket glädjande tecken på att Mubarrak-eran nu äntligen är över och en helt ny tidsålder är på intåg : All Aboard – Google Bus Seeks Start-Up Ideas – NYTimes.com

A bus branded with the Google logo will be traveling across 10 governorates in Egypt starting this week, including stops at universities in Cairo and Alexandria, scouting for the next generation of technology entrepreneurs with homegrown ideas on the scale of Facebook or LinkedIn. “We will put someone’s dream through a seven-month crash course that will help turn it into a commercially viable business,” said Wael Fakharany, Google’s manager in Egypt. … Google’s new initiative, Ebda2, which means “Start” in Arabic, is the latest in a string of seed and mentorship programs designed to support the wave of entrepreneurial ventures sweeping across Egypt. The revolutionary spirit that had youth demanding job creation and speaking out about their political concerns through social media has also encouraged them to start online businesses, experts say.

Det gamla Mellanöstern håller helt klart på att gå i graven, även om USA och EU till varje pris, kosta vad det kosta vill, vill förhindra att palestinierna erkänns av FN och får sin egen självständiga stat.

Men även ockupationen av Palestina kan på sikt komma att bli allt svårare att upprätthålla, ens med USA:s och EU:s och inte minst Carl Bildt och den svenska regeringens stöd.

Dana Goldstein skriver i New York Times om hur yngre amerikaner av judisk börd nu mer och mer engagerar sig för de ockuperade palestinierna, ofta till deras mer konservativa föräldrars förtvivlan: Why More Young American Jews Sympathize with Palestinians – TIME

What I didn’t hear much about was the lives of Palestinians. It was only after I went to college, met Muslim friends and enrolled in a Middle Eastern history and politics course that I was challenged to reconcile my liberal, humanist worldview with the fact that the Jewish state of which I was so proud was occupying the land of 4.4 million stateless Palestinians, many of them refugees displaced by Israel’s creation. … I spent hours in hushed conversation with a young Israeli soldier who was horrified by what he said was the routinely rough and contemptuous treatment of Palestinian civilians at Israeli military checkpoints. That trip deepened my conviction that as an American Jew, I could no longer in good conscience offer Israel unquestioning support. I’m not alone. Polling of young American Jews shows that with the exception of the Orthodox, many of us feel less attached to Israel than do our baby boomer parents,

Det kommer säkert att ta ytterligare ett par tre generationer innan USA och EU äntligen överger sitt stöd för den sista resten av den gamla europeiska kolonialpolitiken, men trenden mot ett demokratiskt Mellanöstern är oemotståndlig. Till skillnad från Japan, Taiwan och Sydkorea behöver inte länder som Egypten, Tunisien och nu Libyen uppfinna en helt ny samhälls- och affärsmodell. IT-industrin med datormolnen, mobiler, läsplattor och bredband och lättfotade startupföretag finns redan som affärsmodell, det är bara att låna härifrån Silicon Valley.

Precis som med “tigrarna” i Östasien så kommer utvecklingen nu att gå med rasande fart. Och precis som i Sydkorea och Taiwan så kommer den nya samhällsmodellen att tvinga fram ett demokratiskt statsskick.

President Obama och hans efterträdare kan streta emot allt de vill vad gäller Palestina och Syriens Assad kommer med stor säkerhet att fortsätta att döda tusentals syrier i flera år, men på sikt kommer Mellanöstern att bli demokratiskt, det går inte att stoppa. Inte ens de iranska mullorna är starka nog att stå emot globaliseringens krafter.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Senaste nytt,
SvD – Utrikes

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,IT-industrin i Egypten, [/tags]

4 thoughts on “Det nya Mellanöstern: Ebda2, IT-industrin frigörs i Egypten, Obama, EU och Palestina

  1. Björn Y

    Jag befinner mig i Kairo just nu. Var på Tahrirtorget igår. Har aldrig sett så många vitt skiljda politiska rörelser på en och samma plats. Det pågick disskusioner om politik överallt och det var säkert fem olika demonstrationer som pågick samtidigt. Stämingen var närmast festivalartad med försäljare som sålde läsk, nötter och egyptiska flaggor.

    När man pratar med folk här så blir det tydligt hur uppkopplat landet är. De fattigaste har kanske inte internettillgång, men alla har mobiltelefon, mycket av organisationen under revolutionens första del använde sig nog av vanliga SMS lika mycket som internet.

    1. Lennart

      Björn: Vad spännande, tog du några bilder, det vore jättekul om du kan skriva ett längre gästinlägg om hur du upplever atmosfären.

Comments are closed.