Politik

Wien Wien nur Du allein, inte bara Wienervalser och Gemütlichkeit, Wien blir toppmodern IT-stad

Den odödlige Peter Alexander sjunger Rudolf Sieczynskis Wien Wien nur Du allein.

Som förhoppningsvis framgår av den här bloggen så växer nya IT-städer nu fram som svampar ur jorden. Silicon Valley får inte längre vara ensam om IT-industrin, alla länder med självaktning vill ha sina egna IT-städer, en utveckling som snabbt håller på att skapa nya arbetstillfällen men också ökad konkurrens mellan de olika IT-städerna om spetskompetensen på de hetaste IT-områdena, Datormolnen, den mobila webben, Big Data och sociala nätverk.

Lukas Zinnagl skriver på TechCrunch om Wiens utveckling till IT-stad: Vienna-based Speedinvest closes $10m fund to bridge the EU/Valley divide

Slowly, but surely, Vienna is building its own reputation as a startup hotspot and eventually there might be a fight between Berlin, London, Copenhagen and Vienna, although London and Berlin are ahead at the moment. There have been a number of large exits driven by Austrian-born founders (exits from UCP, Jahjah, 3united and last.fm exceed 1 billion USD). Companies such as Wikitude, Runtastic and Lookk. However the growing startup community, especially with founders emerging from Central and Eastern Europe (CEE) countries, faces a lack of adequate investors. Now Speedinvest, an early stage Super Angel fund, has just announced that they’ve closed their first $10 million dollar fund targeted towards early stage mobile and web startups coming out of CEE.

Det viktigaste området just nu är utan tvekan datormolnen och de globala kedjor av gigantiska datacentraler som Amazon, Google, Apple och Microsoft bygger för att lagra ofattbara mängder av data från mobiltelefoner, surfplattor och mer traditionella datorer. Datormolnen är en grogrund för innovation på IT-området som mest liknar ett överhettat växthus. Det är oerhört viktigt även för Sverige att skaffa sig spetskompetens på det området.

Roligt att se att även Wien nu alltså kommer att börja konkurrera på IT-området.

Och för den som är intresserad så har jag tidigare skrivit om min intervju med Dr Freuds sonsonson i just Wien, en oförglömlig händelse.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]Silicon Valley , Datormoln, Amazon EC2, Wien som IT-stad, IT-städer [/tags]