Politik

För internationella resenärer, med mobilen och surfplattan på flygplatset från San Francisco till Arlanda och ännu längre

Jag har ett problem som många internationella människor som flyger internationellt ofta har. Jag skulle vilja ha med mig min Google Nexus One plus en surfplatta från Kalifornien till Sverige på semester. Men det är inte så enkelt.

Låt mig börja med själva resan.

Jag anländer från Silicon valley till San Franciscos flygplats, den mest WiFi-vänliga flygplatsen som jag känner till. Med gott om tid före min flygning så sätter jag mig ner, tar upp min bärbara dator och kopplar upp den till en av de många eluttagen som är avsedda för de ständigt uppkopplade resenärerna i Silicon Valley och San Francisco och vips så är jag ute på flygplatsens WiFi, som är helt gratis.

Väl framme i Chicago så får jag betala $6.95 för WiFi, men det är pin tji att få tag på något eluttag så eftersom mina batterier inte räcker i de tre och en halv timmar som det tar innan min flygning till Helsingfors lyfter, så struntar jag i datorn.

På Helsingfors flygplats har man tydligen också gratis WiFi men ingen enda skylt som talar om det för resenärerna, och inga eluttag. Förstår man inte att eluttag och WiFi går hand i hand?

Att Stockholm inte bryr sig om att Arlanda ska ligga i världstoppen ser man av att man får betala hela 129 kronor för 24 timmars WiFi och 100 kronor för två timmar. Och igen inga skyltar och jag tror heller inga eluttag. Men jag är inte helt säker på eluttagen är det någon som vet?

Nu till mobiltelefonerna. Min Google Nexus One med månadsabonnemang på T Mobile i USA fungerar givetvis över hela USA. För att använda den i Europa så kan jag betala bagatellpriset $10 för s.k. roaming som ger mig obegränsat SMS, men ingenting annat vad jag kan se. Och eftersom jag får en hel del spamsamtal, ett par per dag i USA så kommer dom givetvis att förfölja mig till Sverige, vilket vad jag förstår skulle kosta mig skjortan.

Plus att som man säger i varningstexten, det kan finnas tjänster i mobilen som själva går ut på webben, och som jag i så fall måste betala för.

Så jag håller mig med en liten billig svensk mobil utan webbtillgång istället.

Finns det någon som använder sin amerikanska mobil i Sverige eller på resa och hur gör ni i så fall?

Vad är bästa lösningen för om jag vill ha med mig min amerikanska pekskärmsmobil med full webb-uppkoppling? Jag ville INTE byta SIM-kort utan behålla mitt amerikanska. Eller är den enda lösningen att köpa ett svenskt SIM-kort och i så fall vad skulle det kosta för 3G-access med SMS, Twitter, sociala nätverk och vanlig telefon?

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, VG RSS, Resumé: Nyheter, ITavisen.no, ITavisen.no

tags]Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple[/tags]

6 thoughts on “För internationella resenärer, med mobilen och surfplattan på flygplatset från San Francisco till Arlanda och ännu längre

 1. Robert

  Hej!
  Det blir klart billigare med ett svenskt SIM-kort om man vill surfa mycket på mobilen. Många av kontantkorten inkluderar datasurfning också.
  Dessutom kostar det ingenting att ta emot samtal på ett svenskt SIM-kort i Sverige.

  Kontantpriser för operatören 3 finns här: http://www.tre.se/Global/2011/Prislistor/Kontant/Prislista_3Kontant_3BredbandKontant_110221.pdf .

  Kontantpriser för Comviq/Tele2 finns här: https://www.comviq.se/kontantkort-prisplaner-jamfor.aspx .

  Kontantpriser för Telia finns här:
  https://www.tewss.telia.se/docs/prislista/mobilt/refill-prislista-from110923_tsp_1139.pdf .

  Kontantpriser för Halebop finns här: http://www.halebop.se/kontantkort/oversikt/ .

  Kontantpriser för Telenor finns här: https://butik.telenor.se/prepaid/Default.aspx?cId=Compare .

 2. H2

  Jag har för mig att det finns flera flygplatser i US som har gratis Wi-Fi. Om jag inte minns fel bla Denver. SF har som du skriver bra med eluttag vilka lyser med sin frånvaro på de flesta flygplatser.

  Chicago har flera laddningstationer för mobiler och laptopar men jag har inte hittat någon i Terminal 5 (den internationella)

  Operatörerna konkurrerar på hemmamarknaden med sina proser och x antal varianter på abonnemang men kommer du utanför hemlandet blir det DYRT, Alltför få kollar dessa priser innan de signar up sina abonnemang. En bra variant är att köpa en lokala dataplan och använda Skype.

  Själv använder jag mobilen överallt där jag reser och använder mitt AT&T abonnemang. Räkningen brukar 5-10 dubblas när jag är reser till Europa 7-10 dagar. Av någon anledning kan jag inte komma åt mina voicemeddelanden utanför USA så jag uppmanar folk att skicka SMS. Kostnaden för mobilen drabbar mig inte privat men jag brukar använda den med förnuft, dvs som om jag skulle betala kostnaden själv

  1. Lennart

   H2: Tack, det var det jag trodde, dvs att räkningen 5-10-dubblas om man kör en amerikansk roaming-plan i EU. För min del skulle det bli en räkning på upp till $250, istället för de 170 Kr jag betalar för ett nytt betal-SIM-kort för min gamla svenska mobil.

 3. Edward i Orlando

  Har ingen lösning, men kan bara intyga vad du skriver.
  Min son var i Sverige förra månaden. Hans mobile har också TMobile, så internationella samtal till eller från kostar 49 cents per minut!!
  Så för att slippa kostnader för voicemail plockade han ut SIM kortet
  under tiden utanför USA.

Comments are closed.