Politik

Kampen om framtidens datormoln, Rackspace OpenStack blir egen stiftelse

Klicka på bilden.

Datormolnen är framtidens globala infrastruktur, globaliseringens motorväg, och kampen om de olika teknologiska lösningarna är ofta intensiv, även om ordet brutal kanske är bättre. Men alla har de en sak gemensamt, de är alla amerikanska. USA är nämligen det land som helt och totalt dominant på datormolnområdet.

Men som alltid såna här fall så försöker alla företag, med ledaren Amazon i täten, att föra fram sina egna egenutvecklade privata lösningar och inte satsa på integrerade öppna lösningar och öppna standarder.

Det här har gjort det svårt för mindre aktörer att hävda sig och Rackspace har försökt att satsa på Openstack, en helt öppen kod-lösning. Men mina sagesmän har berättat att OpenStack ännu inte är redo för “bästa sändingstid”, dvs allvarlig användning.

Nu, som Derrick Harris på GigaOm skriver, så försöker Rackspace driva på OpenStack genom att bilda en fristående stiftelse: Rackspace gives up the OpenStack reins, Cloud Computing News

Rackspace announced Wednesday via a blog post that it will be giving up control over its OpenStack cloud computing project to an indepedent foundation. OpenStack is the open-source cloud computing platform that Rackspace and co-founder NASA began pushing in July 2010 as an alternative to cloud software and services from VMware, Amazon Web Services and other providers, but it has been somewhat plagued by concerns over Rackspace’s control of the community.

OpenStack kommer ursprungligen från NASA och för närvarande mer än 110 företag har anslutit sig till projektet bland vilka Citrix Systems, Dell, AMD, Intel, Canonical, HP och Cisco. Det är gratis programvara med öppen källkod släppt under villkoren i Apache License.

Datormolnen är betydligt mer revolutionära än många inser. Genom att flytta färdiginstallerad programvara till centrala datacentraler som sen är tillgänglig från världen, så ges entreprenörer världen över en möjlighet att snabbt utveckla ny lösningar som de aldrig tidigare har kunnat drömma om.

Låt mig ge ett praktiskt exempel: den mjukvara som används på banker, försäkringsföretag, myndigheter och storföretag av alla schatteringar består ofta av mängder med individuella produkter som kan vara mycket komplicerade. Det kan ta veckor att installera sådana produkter, så om man kan få dom färdiginstallerade och användarfärdiga så är det ett rent revolutionerande steg mot en snabbare utveckling av den globala mjukvarudrivna globaliseringen.

Intressant nog så är datormolnen för det mesta uppbyggda på öppna kodprodukter, för att hålla priserna så låga som möjligt. Men det betyder inte att hela lösningen, dvs stacken, är öppen. Och det är alltså det som Rackspace hoppas kunna ändra på.

Länkar:Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Rackspace, RightScale, Salesforce, Rackspace

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, Ekot, Ekot

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Rackspace, [/tags]