Politik

Mina minnen av Steve Jobs och Silicon Valleys unika IT-kultur

Även om den var väntad så kommer Steve Jobs död som en chock för alla i Silicon Valley. Han representerade den helt unika Silicon Valley-kulturen som skiljer sig markant från alla andra IT-samhället världen över.

Jag brukar gå förbi den lilla villa på 2066 Crist Drive i Los Altos där Steve Jobs växte upp, bara några hundra meter från där jag själv bor och mina barn gick i skolan hos några av de lärare som även lärde Jobs och hans kollega Steve Wozniak.

Ett mycket unikt karaktärsdrag som visar upp Silicon Valley-kulturen var att man ibland kunde se Steve Jobs, som jag själv har gjort, komma ut ur en affär i Palo Alto efter att själv ha varit inne och handlat kläder, eller sitta på ett utomhuskafé och prata. Helt utan säkerhetsvakter

Tom Abate, James Temple,Casey Newton skriver om Steve Jobs i San Francisco Chronicle:Apple’s Steve Jobs dies at 56

Jobs was considered by many to be the greatest corporate leader of the last half century, and indeed his numerous successes rank him alongside Ford, Disney and Edison as a giant of American business. He was a taskmaster who demanded the most from his employees – often in expletive-laden bursts – and wasn’t afraid to scrap products that didn’t meet his expectations. But consumers benefited from his perfectionism, which resulted in beautiful and intuitive products. Under Jobs, Apple devices helped to change the way consumers buy music, read books and enjoy movies. Jobs himself dragged those industries, sometimes kicking and screaming, into the digital future. The products created during his tenure gave rise to a legion of fans who proselytize on the company’s behalf, demonstrating loyalty rarely granted to a maker of electronic gadgets.

Steve Jobs och Steve Wozniak grundade Apple i Cupertino bara ett par kilometer från där Jobs växte upp, och man har ett helt öppet campus, dvs vem som helst kan vandra in på Appleområdet. Samtidigt var Jobs och hela Apple rent paranoid om att hålla alla nya utvecklingsplaner topphemliga och vänner har berättat om hur Apple-kulturen vilade på en hotande intern säkerhetsapparat som plötsligt kunde uppenbara sig och gå igenom allas datorer och skrivbord på jakt efter hemlig information som man misstänkte hade läckt ut till omvärlden.

Jobs en brutal konkurrent som lätt blev kolerisk och utan att tveka kunde avskeda medarbetare som irriterade honom och i allmänhet mycket farlig att ha att göra med. Han hade inga som helst mjuka personliga sidor, i alla fall inte på jobbet.

Han “lånade” utan att tveka historiska innovationer från Xerox PARC i Palo Alto, något som han sen själv aldrig lät någon göra av Apples innovationer.

Det visar hur komplicerat Silicon Valleys förhållande till den oerhört framgångsrike Steve Jobs var att San Jose för länge sen skapade en liten gatstump, Wozniak Way, för att hylla Steve Jobs genomhygglige kollega Steve Wozniak, men aldrig någon “Jobs Way”.

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Steve Jobs[/tags]

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter, VG RSS, VG RSS, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, Ekot, mobil.gp.se – NYHETER

7 thoughts on “Mina minnen av Steve Jobs och Silicon Valleys unika IT-kultur

 1. Johnny

  Man kan verkligen säga att Steve Jobs slutade på topp, Apple är väl fortfarande världens högst värderade bolag och har gjort en mycket stark expansion efter IT/Telecom kraschen 2000-2002.

  Beundrar Jobs förmåga att driva fram så många framgångsrika högteknologiska produkter som han gjorde. Steve Jobs står ut i vår generation som en av världens absolut främsta tekniska entreprenörer och företagsledare.

  SvD idag: http://www.svd.se/naringsliv/jobs-var-en-av-de-framsta-foretagsledarna_6529480.svd

 2. Bosse

  men det är mer än lovligt irriterande när Gates framställs som en visionslös, mossig förlorare i förhållande till jobs

  Instämmer, och det är inte bara irriterande utan dessutom också oerhört löjeväckande. Om vi helt bortser från Gates filantropiska sidor och bara ser till de rent kommersiella framgångarna så använder fortfarande en överväldigande majoritet av världens datoranvändare en PC med just Microsofts mjukvaror som bas. Apples succéer på senare tid har knappast ändrat på det förhållandet, hur hippa Iphone och Ipad än må vara.

 3. San

  Om man nu ska jämföra Gates med Jobs, förutom att bygga några av världens största företag så gick Gates vidare och försöker nu utrota malaria. Nu fick Jobs tyvärr aldrig chansen att göra något annat eftersom hans liv tyvärr blev kortare än vad det borde ha varit, men det är mer än lovligt irriterande när Gates framställs som en visionslös, mossig förlorare i förhållande till jobs.

  1. Lennart

   San, Bosse: Det är en utomordentligt viktig iakttagelse, och Jobs gav hellre bort sin förmögenhet, som dock inte är i Gates klass.
   Sen tror jag att Jobs medvetet odlade sin status som visionär på ett sätt som Gates aldrig brydde sig om.

 4. Bosse

  San: Nej inte är Apple mer unikt än Microsoft, Google eller andra stora och framgångsrika företag. Men en sak måste vi komma ihåg, att på minsta vis ifrågasätta Apples överlägsenhet är som att svära i kyrkan. Appledyrkan är en religion där de troende är minst lika fanatiska som vilka kristna högerextremister eller extrema islamister som helst. 🙂

 5. San

  Det är mycket fina ord om Steve Jobs just nu, med all rätt. Men att förkasta Microsoft som kulturlöst känns naivt och historielöst. I det här berömda Stanford-talet där Jobs pratar om det gamla som bereder väg för det nya. Microsoft gick den vägen och det lär Apple också göra.

  Apple är fantastiskt, men är det verkligen unikt om man jämför med Microsoft och Google?

  De verkliga innovationerna brukar Apple sällan själva stå för, utan snarare är de bra på att paketera. Ungefär som man försöker göra med iCloud nu, själva molnet var knappast deras egen ide.

 6. svensson

  “Man skapade aladrig någon Steve Jobs Way” – han var väl för stor för det. En slumpvis vald gatstump skulle inte ha räckt.

  Förresten så lånade Jobs från Xerox eftersom de (Xerox) inte brydde sig mycket om det där labbet Xerox PARC. Har jag hört. Labbet fick carte blanche att visa runt Jobs och visa allt de hade i princip. Så om man ges tillfälle att få något gratis så stoppar man såklart fickorna fulla. Då kan man ju inte känna sig tvingad att göra samma sak åt alla andra.

  Steve Jobs hade kultur, han hade visioner, han hade smartness. Han är värd all eulogi. “Microsoft saknar kultur” sa han – rätt så!

Comments are closed.