Politik

Apples iMessage, gratis SMS hotar telekomföretagens inkomster, vad sker nu?

SMS är en av telekomföretagens stora inkomstkällor. Medan epost är gratis så kostar SMS pengar. Det är lätt att tänka sig hur hämmad epostmarknaden skulle vara om vi skulle tvingas betala för varje epostmeddelande.

Nu, som Jenna Wortham skriver i New York Times, så kommer Apple att starta iMessage, en tjänst som gör det möjligt för iPhone-användare att skicka ett obegränsat antal SMS-meddelanden med test, bilder och video till andra Apple-användare: Free Texting Apps Are Threat to Wireless Carriers – NYTimes.com

On Wednesday, Apple plans to introduce a new service called iMessage, which could quickly become the biggest fish in this pond. The service lets iPhone owners send messages with text, photos and video to other iPhone owners over a Wi-Fi or cellular data connection. The service, part of an update to Apple’s iOS mobile operating system, will automatically handle messages sent between iPhone, iPad and iPod Touch users who have upgraded to the latest software. “There’s a huge amount at stake here,” said Craig Moffett, an analyst at Sanford C. Bernstein, who covers the telecommunications industry. “They are undermining the core business model for an industry that makes most of its money from services that are high priced and low bandwidth, like texting.”

Det här är en mycket viktig utveckling som kan komma att öppna portarna för innovation och förnyelse på SMS-fronten som nu inte längre kan hämmas av telekomföretagen, och vi kan vara säkra på att även andra mobila Internetföretag med Google i spetsen nu kommer att göra sitt bästa för att kopiera Apple.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Resumé: Nyheter, Resumé: Nyheter, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, iMessage, SMS[/tags]

2 thoughts on “Apples iMessage, gratis SMS hotar telekomföretagens inkomster, vad sker nu?

  1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Wait what, kopiera Apple? Google har ju haft sin Google Talk-klient i evigheter i Android. Vem är det som kopierar vem…

    Sedan 2.3.4 kan man t.o.m. göra röst- och videosamtal över 3G om man så önskar.

    Maemo för Nokia N900 har också haft “gratis textmeddelanden” (över 3G om man så önskar) sedan telefonen släpptes.

    iPhonen har alldeles nyss äntrat 90-talet med fenomenet “IM-klient”.

Comments are closed.