Politik

Pastebin, Occupy Wall Streets hemliga webbaserade vapen, bättre än Twitter och Facebook?

Klicka på den berömda postern för att komma till Occupy Wall Street

Occupy Wall Street är en global social rörelse som just nu utvecklas med ljusets hastighet. En protest mot Wall Street, giriga bankirer och den amerikanska ekonomiska krisen och dess brutala följder för miljoner amerikaner, som nu snabbt sprids runt hela USA och t.om. USA:s gränser.

Men vilka verktyg använder demonstranterna för att hålla kontakt och för att utbyta information? Förvånansvärt nog är det inte Facebook och Twitter som i första hand står för de sociala närverken bakom Occupy Wall Street, utan ett helt okänt webbaserat verktyg eller snarare en webbteknologi vid namn Pastebin som gör det busenkelt för vem som helst att kopiera och klistra in information från Webben på en central plats där som skapar ett URL för varje inlägg och som man sen kan söka efter som i en wiki.

En pastebin är i alla fall vagt besläktat med Blackboard system som länge har används inom den artificiella intelligensen.

Naom Cohen skriver i New York Times om Pastebin och den viktiga roll den har spelat för Occupy Wall Street: Pastebin Helps Occupy Wall Street Spread the Word – NYTimes.com

On first blush, Occupy Wall Street and Pastebin would seem an unlikely match. Pastebin was created for programmers nearly a decade ago as a way to save, and perhaps share, snippets of programming code. The service could not be simpler — there is a “bin” (an empty input box) into which text is pasted. No registration is required. Perhaps because of that simplicity, and its origins as a programmers’ site, Pastebin has become the de facto open-source bible of the protests. In a fashion, it is offering direct, anonymous “publishing” that does not even require the efforts or inspection of a group like WikiLeaks. If a blog is akin to an online diary, and Twitter offers repeated telegraph-style status updates, Pastebin is something like the empty space on a phone-booth wall or at a community center, where you can anonymously tack up an announcement, or write someone else’s phone number along with a crude description, or offer your first try at a manifesto.

Pastebin-formatet utsätts ofta för spam och hackare har postat lösenord och annan hemlig information på pastebin sajter. För att skydda sig mot spam har man lagt till s.k. CAPCTHAs. Teknologin är synnerligen intressant för är man programmerare så kan man kopiera in en kod-snutt och få den kompilerad direkt på pastebin i datormolnen som sen genererar en sida med resultatet.

Pastebin kan också användas för att mikroblogga inlägg som är längre än 140 bokstäver.

Man kan också se paralleller med Wiki-teknologin. En utomordentligt intressant teknologi.

Länkar: Occupy Wall Street,
Pastebin

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags]Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests,Pastebin Occupy Wall Street, Pastebin Facebook, Pastebin Twitter [/tags]