Politik

Bortom 23 and Me, DNAnexus, Short/Sequence Read Archive database och framtidens sjukvård

Klicka på bilden.

Silicon Valley handlar inte enbart om IT och datorer utan också mycket om bioteknologi och DNA-analys.

University of California ligger mycket långt fram på Bioinformatics: Bioinformatics and Computational Biology at UCSC och South San Francisco, som är sin egen stad, där min yngste son arbetar, är världsledande på bioteknologi.

De senaste åren har Silicon Valley-företaget 23 And Me som delägs av frun till en av Googles grundare, gjort det möjligt för vem som helst att till en ringa penning utföra personlig DNA-tester.

Jason Kinkaid skriver på teknologibloggen TechCrunch om ett nytt Silicon Valley-baserat DNA-företag med en enorm DNA-databas som kommer att hjälpa vetenskapsmän med deras DNA-data: DNAnexus Raises $15 Million, Teams With Google To Host Massive DNA Database | TechCrunch

Today a company called DNAnexus is announcing that it’s raised $15 million from Google Ventures and TPG Biotech to help help scientists and genome-related services host and manage this data. Also participating in the round are First Round Capital, SoftTech VC, K9 Ventures, and Felicis Ventures. As part of the deal, Google Ventures partner Krishna Yeshwant will be joining the company’s board, as will TPG Biotech partner and managing director Geoff Duyk. In addition to the funding, the company is also announcing a key partnership: it’s’s teamed with Google to give a long-term home to the Short/Sequence Read Archive (SRA) database. This immense dataset, which spans 400 terabytes at this point, includes publically available whole-genome sequences that scientists can use for research purposes. The data has previously been housed by the government at the NCBI, but federal cuts mean that organization can no longer shoulder the burden, which is where DNA Nexus and Google are stepping in.

Bioinformatik och DNA-hantering i gigantiska databaser håller på att förändra sjukvården på ett synnerligen dramatiskt sätt. Det talas nu alltmer om att man kan lägga in DNA-data direkt i sjukjournalerna så att avancerade datarobotar kan söka igenom miljoner sjukjournaler i jakt på sjukdomar. En medicinsk version av FRA:s massavlyssning.

En mycket spännande utveckling.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, 23 and Me, DNAnexus, DNA-analys[/tags]