Politik

Den svenska demokratin: ökad insyn i familjen Bernadottes hemliga finanser?

Det rent sjukliga svenska fjäskandet för familjen Bernadotte är något som är oerhört svårt för en utlandssvensk att förstå. Sverige är ett av de mest jämställda samhällen som finns men när det kommer till kungligheter så blir vi helt galna och helt okritiska och bockar och skrapar och jublar som om det gällde den hårdföra diktaturen i Nordkorea.

Och inte minst så betalar vi ut miljonbelopp till unga arbetsföra människor som inte har någonting med kungens pliktutövning att göra, som hans nu vuxna barn och deras gemåler, som får miljonbelopp livet igenom bara så att de inte ska behöva arbete. Det senaste helt groteska exemplet är gymägaren Daniel Westling som nu tituleras “prins”, har slutat jobba och nu inhöstar sex miljoner kronor på ett år för “fortsatta studier”.

Carl Philip, fyllda 32, har hittills inte utfört ett enda dags arbete vad jag kan se utan lever helt på skattebetalarnas pengar. Och kommer av allt att döma att fortsätta att göra det tills han själv gifter sig och kan sätta upp fru och barn på apanaget.

Madde i New York som jobbar på sin mors företag i vad som förr brukade kallas nepotism, för även hon tydligen apanage ovanpå lönen, liksom kungens fru, Silvia, som alltså redan har sin egen inkomst.

Victoria får även hon apanage trots att hon inte kommer att ärva sin fars ämbete förrän om flera decennier.

Locket på den kungliga syltburken har länge varit vidöppet och det är bara att ta för sig.

Lova Olsson skriver på Svenska Dagbladets blogg om försöken att få mer insyn i familjen Bernadottes dolda utgifter: Majoritet öppnar för mer insyn i apanaget | Politik direkt

Anslaget till kungahuset är uppdelat i två delar: Slottsstaten (59,8 miljoner kronor) och Hovstaten (62,3 miljoner). Pengarna till Hovstaten – det så kallade apanaget – ska bland annat användas till kungafamiljens resor och representation, statsbesök, personal och transporter med bil och häst. Men exakt hur pengarna används är inte offentligt.

Men det verkliga beloppet som familjen Bernadotte disponerar är större än den s.k. Hovstaten. För Försvarsdepartementet bidrar även det med pengar till hovet och ingen vet hur många andra hemliga källor som existerar, eftersom allt är hemligt.

Alliansen kommer att gå i döden för att förhindra insyn i familjen Bernadottes hemliga finanser ,men tydligen vill nu de vanligtvis så undanglidande Socialdemokraterna veta mer om det hemliga apanaget.

En enkel reform skulle vara att endast kungen, liksom landshövdingar, får apanage och möjligtvis hans barn upp till fyllda 18. Inga andra. Hans fru bör kunna försörja sig själv liksom hans vuxna barn och deras familjer. Fortsätter det som det är idag kommer den s.k. hovstaten snart att vara uppe i över 100 miljoner – och mer – per år.

Länkar:Republikanska Föreningens hemsida

[tags] Republikanska F?reningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel, [/tags]