Politik

Kan Silicon Valley hjälpa USA att återta ledningen från Japan och Kina på Superdatorområdet?

Glöm hangarfartygen, Wall Street och Hollywood, idag räknas en supermakts styrka i IT och superdatorer, och där har USA:s ställning dalat rejält under de senaste åren.

Den auktoritativa webbsajten Top 500 Supercomputer sites visar att ställningen idag är Japan, Kina, USA, Kina Japan, från att för några år sen helt ha dominerats av USA.

Eftersom superdatorer används för allt från avancerade simuleringar inom vetenskapen, ekonomin, det militära, massavlyssning, väderprognoser, framställning av nya material osv, så kan USA inte behålla sin ställning som världens enda supermakt utan att också toppa superdatorligan.

Nu, som Shara Tibken skriver i Wall Street Journal, så går två av Silicon Valleys toppföretag, AMD och NVidia samman med Oak Ridge National Laboratory för att försöka återta ledningen inom superdatorligan för USA: U.S. Plans Supercomputer Push – WSJ.com

Oak Ridge National Laboratory is teaming up with chip makers Nvidia Corp. and Advanced Micro Devices Inc. to develop a supercomputer, hoping to restore American leadership in the technology while also making more energy-efficient devices. The system, expected to be more powerful than the world’s current top supercomputers from Japan and China, is being designed by a U.S. Department of Energy computing facility in Oak Ridge, Tenn. It is part of a new breed that exploits graphics chips, or GPUs, more commonly used in videogames, as well as standard microprocessors. Nvidia will supply the former, and AMD the latter.

Nvidia tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort, bl.a. till Microsofts kända XBox, och AMD är Intels största konkurrent.

Om man lyckas kommer det med stor säkerhet att bli en sporre för Kina och Japan att i sin tur försöka återta ledningen.

Sverige hamnar på 31:a plats på superdatorligan med en amerikansk Cray på KTH, följd av FRA:s massavlyssningsdator på 90:e plats.
KTH – Royal Institute of Technology

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, Nyheter

[tags] Datorer, computers, Superdatorer, AMD, NVidia,Oak Ridge National Laboratory [/tags]