Politik

Stanfords entreprenörsprogram StartX, modell även för svenska universitet?

Klicka på bilden.

Stanford-universitetet i Palo Alto i Silicon Valley har alltid lagt stor vikt vid entreprenörskap och orsaken är intressant. När det privata Stanford grundades år 1891 så flyttade de flesta välbärgade unga männen i Kalifornien till östkusten för att söka sin lycka i New York , Washington eller Boston. Det fanns helt enkelt inte så många etablerade företag i Kalifornien som kunde erbjuda en bra karriär för unga ambitiösa män.

Det var för att försöka stoppa utvandringen som Stanford-universitetet tidigt satsade på just entreprenörskap, något man sedan har vidareutvecklat och som under de senaste decennierna har blivit sporren till Silicon Valleys entreprenörskultur.

Pui Wing Tam skriver i Wall Street Journal om hur Stanford nu intensifierar sitt entreprenörsprogram genom StartX, ett innovativt program som även svenska universitet borde kunna lära från: Stanford ‘Accelerator’ Nurtures Start-Ups – WSJ.com

n a 3,300-square-foot space with floor-to-ceiling white boards, StartX offers start-ups free office space, mentoring and coaching, access to venture capitalists and other investors, and pays entrepreneurs a $4,000 to $5,000 stipend to cover housing and food over several months as they develop their companies. The only requirement: one of the start-up’s founders needs to currently be or recently have been a student at Stanford University. “We’re student-oriented and nonprofit,” said Cameron Teitelman, 22 years old, who operates StartX in a building owned by AOL Inc. with funding from the Stanford student government and partners including AOL and venture firms.

Nu finns det redan flera s.k. inkubatorer i Silicon Valley, Y Combinator och Plug and Play Tech Center och I/O Ventures men Stanfords nya entreprenörsprogram representerar alltså en helt ny modell som enbart riktar sig till Stanfordstudenter och tidigare Stanfordstudenter och därför kan göras betydligt mer förmånliga för entreprenörerna.

Mer om inkubatorerna i Silicon Valley.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Stanford StartX [/tags]