Politik

Amerika på dekis? IT-staden San Francisco växer så det knakar

Amerika på Dekis, ja så heter Aftonbladets artikelserie i vilken Peter Kadhammar och Urban Andersson reser från Oklahoma till Kalifornien i spåren av John Steinbecks berömda roman ”Vredens druvor”.

Ett bra och spännande reportage som dock som mest kan bekräfta det hagelregn av USA-dystopier som jag själv har rapporterat här på bloggen de senaste åren och som de flesta amerikaner idag stämmer in i.

Mer intressant för mig är nästa stora amerikanska historia, den som sker i skuggan av landets onekliga förfall, nämligen utvecklingen av ett helt nytt USA i de amerikanska IT-städerna med San Francisco som landets och världens ledstjärna.

Andrew S Ross skriver i San Francisco Chronicle om allt fler IT-företag nu flockas till San Franciscos IT-distrikt South of Marker Street S.F.’s South of Market a tech magnet

The love affair between high tech and San Francisco’s South of Market district shows no sign of cooling. Forty technology companies are looking for close to 2 million square feet of office space in San Francisco, most of it South of Market, according to a report by real estate firm Colliers International. That, as was pointed out in the course of yet another tech office opening attended by Mayor Ed Lee on Thursday, is the “equivalent of nearly four Transamerica Pyramids.” Add that to the 1.6 million square feet of net new office space leased so far this year in the city – the highest number in the past four years, according to Colliers.

Med i IT-ligan märks idag också Seattle, New York, Berlin, London, Wien, Stockholm, (märk Stockholm, inte Kista), och givetvis Silicon Valley.

Ett helt nytt IT-baserat samhälle med helt nya normer, sitt eget språk, nämligen datorspråken, betydligt mer internationellt än dagens traditionella och inåtvända USA, m.a.o. framtidens USA.

En minst lika spännande historia som det gamla USA:s nedgång och fall.

Länkar:San Franciscos Hemsida

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, ITavisen.no,SvD – Senaste nytt,
Dagen.se – Stora nyheter

[tags] Alcatraz, Castro, Dataföretag i San Francisco, Gavin Newsom, Golden Gate, Market Street, Pier 39, San Francisco, San Francisco Bay, SOMA, Turist i San Francisco , Sölejonen i San Francisco, IT i San Francisco, University of California at San Francisco,Peter Kadhammar och Urban Andersson,Amerika på Dekis [/tags]