Politik

Dennis Ritchie, C-språket, Unix, Linux, IOS och den moderna IT-världen

Grundstenarna för agens IT-samhälle lades av en liten grupp visionärer under 70 och 80-talet. Förutom Internet så skapades datorspråket C och operativsystemet UnixAT&T Bell Labs i New Jersey av bl.a. Ken Thompson, Dennis Ritchie och Brian Kernighan. AT&T var USA:s Telia.

På den tiden behövdes väldiga resurser för att skapa ett datorspråk eller ett operativsystem och det är intressant att just var USA:s telefonbolag skulle vara den organisation som drev på IT-utvecklingen i USA.

Steve Lohr skriver i New York Times om att en av de riktigt stora datapionjärerna Dennis Ritchie har avlidit:Dennis Ritchie, 70, Dies, Programming Trailblazer – NYTimes.com

In the late 1960s and early ’70s, working at Bell Labs, Mr. Ritchie made a pair of lasting contributions to computer science. He was the principal designer of the C programming language and co-developer of the Unix operating system, working closely with Ken Thompson, his longtime Bell Labs collaborator. The C programming language, a shorthand of words, numbers and punctuation, is still widely used today, and successors like C++ and Java build on the ideas, rules and grammar that Mr. Ritchie designed. The Unix operating system has similarly had a rich and enduring impact. Its free, open-source variant, Linux, powers many of the world’s data centers, like those at Google and Amazon, and its technology serves as the foundation of operating systems, like Apple’s iOS, in consumer computing devices.

Unix fick ett väldigt genomslag inte minst tack Berkeley-universitetets version som kom att få namnet Berkeley Software Distribution eller BSD. Bill Joy som jobbade på BSD var med och grundade Sun Microsystems som gjorde Unix till sitt operativsystem under namnet SunOS.

1991 skapade Linus Torvalds Linux för Intel-datorer och säkrade Unix framtid.

Dansk-amerikanen Bjarne Stroustrup vidareutvecklade C-språket till C++ som i sin tur stimulerade James Gosling till att skapa Java-språket som idag används i miljoner och åter Android-mobiler.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no

[tags] Datorer, computers,Dennis Ritchie, Unix, C-språket, Datorspråk, Operativsystem [/tags]