Politik

Google Translate, mobilerna börjar bli språkkunniga.

Mobilerna kommer snart att ge oss färdigheter och möjligheter som vi idag inte ens kan föreställa oss. Till skillnad från de stationära och portabla datorerna så kommer mobilerna att vara en del av oss, alltid tillgängliga och alltid närvarande och en del av oss själva. Ett exempel är videon ovan som visar hur vi nu snart kommer att kunna använda mobilerna för att tala främmande språk, i sanning en spännande teknologi, som USA:s soldater redan använder i Irak och Afghanistan och andra länder med amerikanska trupper.

Nu är vi långt ifrån målet om att kunna översätta mer än de enklaste meningarna i mobilen, men Google Translate som jag själv använder när jag letar efter svenska ord eller meningar, utvecklas i snabb takt och kommer om några år att vara fullt användbar för att översätta enkelt talspråk mellan de flesta språk.

Google Translate, which I use myself when I’m looking for Swedish words or sentences, is developing at a rapid pace and will in a few years to be fully useful to for translateing simple sentences from most languages

Om vi kollar den engelska översättningen av min sista mening ovan så ser vi att Google Translate gör några enkla semantiska missar men annars inte alls är dum. Ge den fem år till och en kommer att vara riktigt bra.

Axplock från den nordiska pressen:

Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl,
digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no

Länkar:

iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One htmlentities(iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One)

[tags]Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, F?rst?rkt verklighet, Trycksk?rmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPeksk?rmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication,[/tags]