Politik

Håkan Juholt, socialdemokraterna och riksdagens bisarra bokföringssystem

Hundratals svenska och tusentals amerikanska storföretag ger sina anställda kreditkort utan att dessa någonsin får några som helst problem med att använda dom.

Reglerna är solklara, alla utgifter på korten kollas av automatiska datorrutiner och det är helt omöjligt att fiffla. Det är självklart att seriösa företag inte kan ha oklara rutiner eller att det ska vara möjligt för anställda att missförstå dom eller ännu värre, fiffla.

Det märkligaste med riksdagens bokföringssystem är att reglerna tydligen inte ens till 100% finns nedtecknade på papper och att det är fullt möjligt för en slarvig riksdagsman som Håkan Juholt få ersättning för en hyrbil i Stockholm samtidigt som han får ersättning för att han har kört sin egen bil 30 mil därifrån.

Hur man kan ha ett så bristfälligt system i flera decennier är helt oförklarligt.

Mona Sahlin kunde fiffla med sitt kreditkort en längre tid utan att riskdagens revisorer hade den minsta aning om vad som pågick. Det var 1990 och rörde sig om över 50 000 kronor. Idag, tjugo år senare är riksdagens bokföringssystem tydligen inte bättre och Håkan Juholt kan tillförskansa sig 160 000 kronor utan att ens inse att han har gjort något fel. Det är inte bara Håkan Juholt som borde avgå utan också chefen för Riskdagens bokföringssystem.

I Juholts fall hade det varit busenkelt att förhindra missbruk genom att lägga till en fråga i formuläret: “Bor du ensam i din övernattningslägenhet…”? Hade Juholt inte prickat i den frågan så hade han gjort sig skyldig till avsiktligt bedrägeri och hela den här krisen hade undvikits.

Men tydligen är reglerna inte ens nedtecknade, det är bara något “som alla känner till”.

Jag misstänker själv att orsaken till Sahlin och Juholtkriserna är att Socialdemokraterna inte har någon koll på hur privatföretagen drivs och därför inte inser hur noggranna de måste vara med medborgarnas pengar.

Mona Sahlin kallade som bekant sina kontouttag som vilket tolkades av de flesta som att Mona Sahlin tagit räntefria lån på Sveriges riksdags bekostnad.

Om Socialdemokraterna ska komma igen så måste dom inse att den forna arbetarklassen som de representerad i 40 år nu har gått i graven, den har tagit slut helt enkelt, och de måste börja föra fram program som är av intresse för dagens entreprenörer, medelklass och kunskapsarbetare. Då kommer de också att lära sig hur man hanterar pengar och pengars verkliga värde. Det verkar som om 160 000 Kronor är en baggis för Juholt eftersom det inte är hans pengar.

Här kunde riksdagens revisorer också lära från amerikanska och svenska företag och bötfälla den som missbrukar skattebetalarnas pengar. Om Juholt hade tvingats betala säg en halv miljon i böter hade han snabbt lärt sig att vara försiktiga mer skattebetalarnas pengar.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, DN.se – Debatt – Senaste debatta, DN.se – Debatt – Senaste debatta, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags]Håkan Juholt, Socialdemokraterna, Riksdagen, Mona Sahlin, Politisk Kris i Sverige, Swedish politics [/tags]

2 thoughts on “Håkan Juholt, socialdemokraterna och riksdagens bisarra bokföringssystem

  1. Erik Ferrari

    Bra skrivet. Riksdagen känns som ett himla dagis i jämförelse med den riktiga världen utanför.

    1. Lennart

      Erik: Tack, det är väldigt konstigt att ingen i ledande ställning tydligen har uppmärksammat att det ens finns ett problem här. Så man lappar och kör på som tidigare. Ingen bryr sig.

Comments are closed.