Politik

Uppåt för Google och Silicon Valley, triangeldramat Google-Apple-Facebook fortsätter

Googles Campus i Mountain View där jag själv brukar vara på s.k. Meetups en gång i månaden.

IT-världens framtid avgörs just nu av den bittra striden mellan tre företag i Silicon Valley, Google, Apple och Facebook.

Google står för sökfunktioner och det mobila operativsystemet Android, Apple för iPad, iPhone och den moderna konsument-kulturen medan Facebook slutligen representerar de sociala nätverken.

Det finns givetvis även andra aktörer, men de här tre är de stora, och medan Apple och Facebook har gått starkt framåt har Google fått problem både mot Facebook och Apple. Googles sociala nätverk Google+ har hittills i alla fall inte varit speciellt framgångsrikt och Apple behåller sin helt ohotade ledning med iPad.

Men nu, som Claire Cain Miller skriver i New York Times, så visar Googles senaste kvartalsrapport på klart stigande siffror, vilket är mycket positivt i dessa tider av ekonomisk kris: Google Reports Strong Earnings and Exceeds Expectations – NYTimes.com

Google, which presented quarterly earnings that easily surpassed analysts’ expectations, reported that revenue climbed 33 percent and net income rose 26 percent. Although it does not typically break out revenue from different types of ads, it said mobile was on track to generate more than $2.5 billion in revenue in the coming year and grew 2.5 times in the last year. “When I look back over the last quarter, the word that springs to mind is ‘gangbusters,’ “ Larry Page, Google’s chief executive, said in a call with analysts after the earnings were announced. “It’s not bad for a 13-year-old,” he said, referring to Google’s age. “We are also seeing a huge positive revenue impact of mobile,” he said.

Google planerar också en musikbutik i förhoppningen om att tävla med Apple och inte minst Amazon uppe i Seattle.

Med tanke på den långa och djupa ekonomiska krisen i USA så är Googles kvartalsrapport mycket glädjande. Den visar att IT-industrin ännu så länge i alla fall inte direkt berörs av krisen. Och eftersom Silicon Valley idag har ersatt Detroit och Mellanvästern som USA:s ekonomiska dragmotor så finns förhoppningar om att USA på sikt kan komma att återhämta sig från sin svåraste ekonomiska kris sedan 1930-talet.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,digi.no, ITavisen.no

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, [/tags]

3 thoughts on “Uppåt för Google och Silicon Valley, triangeldramat Google-Apple-Facebook fortsätter

  1. Tray Lee

    Det finns fler Android mobiler än iPhones bör man komma ihåg när man jämför Google med Apple.

    1. Lennart

      Tray, bra påpekat, även om det är svårt att riktigt fatta det när man ser sig omkring både i Stockholm och Silicon Valley 🙂

Comments are closed.