Politik

Googles Android 4 och Apples iOS 5, mobilkriget intensifieras, är iPhones Siri mobilernas killer app?

Den redan glödheta striden mellan Apple och Google intensifieras, om det nu är möjligt. De två konkurrenterna, som ligger en och en halv mil från varandra här i Silicon Valley, kämpar om vem som ska komma att dominera den mobila webben, i en bärsärkagång som skulle ha fått våra medeltida förfäder på vikingatiden att resa mängder med runstenar om deras makalösa bragder.

På mjukvarusidan står striden mellan Apples mobila operativsystem OS5 och Googles Android 4. Men striden står också mellan de appar som hundratusentals programmerare skapar för de båda operativsystemen, och inte minst, även mellan själva mobilerna, dvs hårdvaran.

Jeff Ward-bailey skriver i Christian Science Monitor om Galaxy Nexus, Android 4 ‘Ice Cream Sandwich’ revealed – CSMonitor.com

The Galaxy Nexus sports a gargantuan 4.65-inch HD Super AMOLED display and a slightly curved body and face (unlike a certain other phone we could name, that recently debuted with a flat face in spite of rumors to the contrary). It packs a 1.3 megapixel front camera, 5-megapixel rear camera and flash, and according to Samsung’s announcement, no shutter lag. Under the hood, there’s a 1.2GHz dual-core processor, 16 or 32GB of built-in storage space, and a near-field communication (NFC) module – more on that last feature in a second. We know from published leaks that the Galaxy Nexus will be available on Verizon in the United States; Samsung announced that the handset will be carried by NTT Docomo in Japan as well as Vodafone, O2, and a handful of others in Europe.

Apple har en klar ledning på hårdvarusidan, deras iPhone är mer kompakt, byggd för att den ska hålla, medan Androidmobilerna ofta verkar plastiga och bräckliga.

iPhone har också fortfarande en klart högre status, i alla fall här i Silicon Valley.
Men Android ligger hack i hälarna, speciellt nu med Android 4.

Apples Personliga Assistent Siri kan komma att bli en s.k. “killer app” som kan komma att ge iPhone ett fortsatt försprång före Android.

Trots att såna här intelligenta system är oerhört svåra att bygga så tror jag att dom på sikt kommer att bli verklighet. Ett bra enkelt exempel är om vi som turist ovetandes skulle råka närma oss ett farligt område som San Franciscos Tenderloin-distrikt så skulle ett sånt här system kunna kolla brottsstatistiken och varna oss. Mobiler kan redan idag kolla vår puls och ta vår EKG och kan därför varna oss om vi jobbar – eller joggar – för hårt.

Vi befinner oss fortfarande bara i den allra första skälvande sekunderna av mobilåldern och det är bara naturligt att mobilerna kommer att bli allt mer integrerade i våra dagliga liv. Jag ser det själv inom den amerikanska sjukvården så jag tror att Apples Siri är början till något stort. Och jag vet givetvis att även Android har röstigenkänning, men långt ifrån så avancerad som Apples.

Själv kommer jag att köpa en surfplatta till jul. Min Nexus One är nu snart två år gammal men jag har inga planer på att uppgradera ännu.

Och för den som vill spå i teblad så går det f.n. bra för Google och inte riktigt lika bra som man hade väntat sig för Apple, i alla fall enligt de senaste kvartalsrapporterna. Men det tror jag inte är viktigt på sikt.

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

Länkar:iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One htmlentities(iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One)

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, Förstärkt verklighet, Tryckskärmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPekskärmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication,Galaxy Nexus, Siri, iPhone 4s, Android 4[/tags]