Politik

Irak säger nej till fortsatt ockupation, Obama tvingas ut ur Irak

Trots att president Obama för länge sen lovade att alla amerikanska trupper skulle vara borta från Irak i slutet av 2011 så har han gjort allt han överhuvudtaget har kunnat för att bita sig kvar i landet och tvinga den irakiska regeringen att acceptera uppemot 50 000 amerikanska trupper och amerikanska baser under flera år framöver, en vision har ärvt från sin företrädare George Bush. På det sättet är USA på intet sätt bättre än det gamla Sovjetunionen eller dagens Kina. Man vill aldrig dra sig tillbaks från länder man en gång har invaderat.

Men den irakiska regeringen har konsekvent vägrat att vika sig och nu, som Mark Landler skriver i New York Times, så tvingar president Obama att gå ut och säga att de amerikanska trupperna faktiskt kommer att lämna Irak vid årsskiftet, på allvar, precis som han har lovat:U.S. Troops to Leave Iraq by Year’s End, Obama Says – NYTimes.com

The original status of forces agreement, negotiated in the last days of the Bush administration, called for the withdrawal of all American troops by the end of 2011. But the agreement was reached with a wink-and-nod understanding that a politically palatable way would be found to keep a substantial American troop presence in the country after that date. Over time, however, political pressure in Iraq to end the American occupation gradually came to dominate military imperatives. The suggested number of American troops that would remain dwindled from between 30,000 and 50,000 to 20,000 to 10,000 and, finally, 3,000 to 5,000 before today’s announcement of a total withdrawal.

Men vänta, för som Mark Landler skriver så är striden om fortsatta amerikanska trupper i Irak inte riktigt över än. Obama vägrar att riktigt kasta in handduken och hoppas ännu på att den irakiska regeringen ska gå med på att låta några tusen amerikanska trupper stanna i landet under NATO-flagg.

Vad den hårda striden har handlat om är nämligen inte om USA ska få behålla trupper i landet, det skulle den irakiska regeringen ha gått med på, men endast om de trupper som stannade inte fick immunitet för brott de kunde tänkas begå i Irak. Obama ville ha kvar dom med immunitet, och det blev slutligen för mycket för Irakierna att svälja.

Han är en underlig figur, Barack Obama, som blir mer lik George Bush för vare dag som går. Något som förstärks av hur han tydligen tänger imitera George Buss återvalskampanj nästa år, i alla fall enligt New York Times.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Expressen: Nyheter, Ekot, Ekot

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Basil Henry Liddell Hart, Charles deGaulle, David Kilcullen, Donald Rumsfeldt, J.F.C. Fuller, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, Stanley A. McChrystal, The Accidental Guerrilla,MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper, Improvised Explosive Devices, IED, Creech Airforce base,U.s. Foreign Policy , Video , Barack Obama Iraq , Iraq Timetable , Iraq Troop Withdrawal , Obama Iraq Timetable , U.S. Military , Obama Iraq Troop Withdrawal , Obama Troop Withdrawal , Obama Troops , [/tags]