Politik

OMG! Meiyu, kan Voice of Americas Jessica Beinecke vinna över Kinas unga?

USA:s officiella skattefinansierade propagandaapparat har alltid varit världsledande och mycket imponerande. Voice of America, Radio Free Europe och andra stationer har i generationer målat en inte alltid speciellt objektiv bild av ett käckt, demokratiskt och inte minst fritt USA som har lockat miljoner utländska lyssnare och, som man har hoppats, hjälpt den amerikanska regeringen att nå sina utrikespolitiska mål.

I dagens Internet-baserade mediavärld har Voice of America förlorat en hel del av sitt tidigare inflytande, men innovativa program som Jessica Beineckes OMG! Meiyu som är riktat till Kina, visar att USA fortfarande är mästare när det gäller propaganda, mjuka makt och media.

Tara Bahrampour skriver i Washington Post om Jessica Beineckes OMG! Meiyu på Voice of America: “OMG Meiyu” a breakout hit Web show, schools Chinese in American slang – The Washington Post

The popularity of the show, called “OMG! Meiyu” and produced by Voice of America, has not escaped the notice of the agency’s executives, who recognize that hip and eccentric programming is vital to connecting with youths, many of whom prefer to go online than follow the stiffer, more traditional news and cultural programs the agency transmits through satellite TV and short-wave radio. Beinecke’s two- to three-minute shows appear online only. She posts on Weibo, a Chinese social media site, where she has more than 100,000 followers. For each episode, she sifts through American lingo, introducing expressions and explaining their meanings in Chinese in her signature peppy, comical style.

En orsak till Jasminrevolutionen och den arabiska våren anses vara att Al Jazeera lyckades etablera sig i Mellanöstern och begränsa just Voice of Americas inflytande.

Man kan säga vad man vill om program som OMG! Meiyu, men de visar att Voice of America i alla fall försöker nå ut till dagens unga kineser. Man undrar onekligen om den svenska regeringen skulle vara i stånd att skapa något liknande?

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Utrikes, GT: Nyheter

[tags] OMG! Meiyu, Voice of America, Jessica Beinecke, USA Kina, Voice of America Kina [/tags]

2 thoughts on “OMG! Meiyu, kan Voice of Americas Jessica Beinecke vinna över Kinas unga?

  1. Peter Andersson

    Här i Sverige diskuteras det fortfarande huruvida Astrid Lindgren skall få Nobelpriset postumt och det är ett folkligt och politiskt axiom att hennes böcker var och är den absoluta höjdpunkten för alla former av barnkultur (bortsett från Pippi Långstrump i Söderhavet som p.g.a Kurre-Kurre-Dutterna betraktas som rasistisk och är “frivilligt” bortplockad från biblioteken av personalen) – så svaret är definitivt nej, det finns ingen chans att Sverige skulle kunna åstadkomma något liknande eller ens framgångsrikt som fungerar utanför våra egna gränser numera, vi skulle inte ens komma till skott, landet sitter fast i en tepåsefanatisk övertygelse om att vi redan är bäst och alltid kommer att förbli bäst och att det är hädelse att ens ifrågasätta detta självklara.

    1. Lennart

      Peter: Tack för påminnelsen, speciellt om den bisarra svenska dyrkan av Astrid Lindgren! Jag måste erkänna att jag aldrig har fallit för hennes böcker. Däremot tycker jag mycket om Tove Janssons böcker. Tove Jansson hade något som Astrid Lindgren i min mening helt saknade, nämligen humor.

Comments are closed.