Politik

Mer detaljer, en stött, tondöv Obama lämnar Irak, slutet nära för det amerikanska protektoratet

Kul i poolen i den gröna zonen i Bagdad

Trots alla högtidliga löften om att USA skulle sätta Irak fri vid det kommande årsskiftet, så har Obama-regeringens avsikt alltid varit att USA skulle behålla omkring 50 000 trupper, en ambassad som kommer att bli större än hela Vatikanen och tusentals rådgivare, diplomater, osv. Så skulle det bli och vad irakierna tyckte hade inget med saken att göra. Trodde man i alla fall.

Sam Dagher skriver i Wall Street Journal om hur den irakiska regeringen konsekvent vägrade att vika sig och till sist tvingade Obama att tidigare i veckan beordra en fullständig amerikansk reträtt utan några som helst kvarvarande permanenta amerikanska baser i Irak: Maliki Takes Hard Line on American Withdrawal – WSJ.com

BAGHDAD—Iraq’s Prime Minister Nouri al-Maliki said Saturday that disagreement between Baghdad and Washington over the issue of immunity for American soldiers from Iraqi law was the main obstacle to reaching a deal to maintain an American military presence in Iraq beyond the end of the year. Mr. Maliki also signaled that there would be no compromise on this matter even in further discussions to keep a small contingent of American trainers and advisers. “When the issue of immunity was brought up and the Iraqi side was told that the American side won’t leave a single soldier without full immunity and the Iraqi answer was that it’s impossible to grant immunity to a single American soldier, negotiations stopped regarding the numbers, location and mechanics of training,” Mr. Maliki told reporters in Baghdad. Iraqi Prime Minister Nuri al-Maliki confirmed Saturday that the pull-out of U.S. troops from Iraq will be completed by the end of the year.

När Obama tvingades ge efter på den militära fronten så verkar det som om hans intresse för de gigantiska konsulaten och andra icke-militära baser som USA hade hoppats behålla i landet också svalnade.

Tim Arango och Michael S. Schmidt skriver i New York Times om hur USA inte längre kommer att upprätta ett konsulat i Mosul med 700 amerikanska diplomater (!) U.S. Scales Back Diplomacy in Iraq Amid Fiscal and Security Concerns – NYTimes.com

As recently as this summer, the State Department had planned to establish a 700-person consulate in the still-restive northern city of Mosul. And as recently as the spring, the United States was moving ahead with plans for a consulate in the ethnically divided and potentially explosive city of Kirkuk. Those plans have been shelved or indefinitely postponed, and pleas from some Iraqi leaders to open diplomatic offices in the Shiite-dominated south, where Iran wields outsize influence, were summarily rejected. Taken together, the shrinking of the United States’ military and diplomatic ambitions underscores the reality that a post-America Iraq is taking shape more rapidly and completely than many Iraqis and Americans had envisioned.

New York Times skriver på ledarplats om Obamas påtvingade reträtt: End Date for Ira

The problem was that even Iraqi officials who favored the United States and understand their country’s vulnerabilities want the Americans gone. When Iraqi officials refused a demand from the United States to continue granting immunity from legal prosecution to American soldiers, there was no way the Pentagon could accept that.

Det märkliga är hur tondöv Obama faktiskt är. Trots den arabiska våren kunde han för sitt liv inte förstå att irakierna faktiskt inte ville ha tiotusentals amerikanska soldater plus tusentals amerikanska diplomater kvar i landet på obestämd tid, en närvaro som Irak inte någon kontroll över eftersom de alla stod under amerikansk istället för irakisk jurisdiktion.

Istället för att själv driva på för en fullständig amerikansk reträtt så tvingas han nu ut ur landet som vilken neokonservativ politiker som helst.

En tragisk president som ännu inte riktigt förstår åt vilket håll vinden blåser i dagens Mellanöstern.

Länkar:Centcom

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags]Irak, USA i Irak, Amerikanska trupper i Irak, Obama Irak, Obama Iran, Iraq War , Iraq War Withdrawal , Iraq Drawdown , Iraq Troop Withdrawal , Obama Iraq Withdrawal , Iraq War End , Iraq War Over[/tags]