Politik

Vem köper Yahoo, Silicon Valleys sjuke man? Microsoft, Google eller Alibaba?

Silicon Valley består inte enbart av framgångsrika företag. Vissa företag som t.ex. Sun Microsystems, anrika HP och nu senast Yahoo! skjuter upp som en raket för att sedan stagnera, backa och till sist i vanära köpas upp av någon konkurrent.

Ryktena virvlar nu kring vem som ska köpa Yahoo!, det webbaserade företaget som grundades 1995 men som aldrig har lyckats anpassa sig till den nya Web 2.0-teknologin.

Amir Efrati skriver i Wall Street Journal om det mest sensationella av ryktena, att Google kan komma att försöka att köpa Yahoo!Google, Private Equity Firms Mull Bid For Yahoo – WSJ.com

Google Inc. has talked to at least two private equity firms about potentially helping them finance a deal to buy Yahoo Inc.’s core business, according to a person familiar with the matter. Google and prospective partners have held early-stage discussions but haven’t put together a formal proposal and Google may end up not pursuing a bid, this person said. It’s unclear which private equity firms Google has talked to. As Microsoft and other companies consider buying search engine and media company Yahoo, questions arise over how much the company is worth,

Any deal tying two of the biggest Internet companies would be sure to attract antitrust scrutiny. Federal antitrust lawyers in 2008 thwarted a Web-search advertising partnership between the companies. A year later Yahoo signed a 10-year search partnership with Microsoft Corp. Microsoft is now considering financing part of a bid for Yahoo by a private equity firm, people familiar with the matter have said.

Skulle jag gissa skulle jag lägga mina kort på antingen Alibaba eller på Microsoft. Jag tror inte att de amerikanska antitrustmyndigheterna kommer att tillåta Google att köpa Yahoo!.

Ännu mer intressanta är de ännu så länge oseriösa ryktena om att Oracle kanske kan ha planer på att köpa HP. Ett sånt bud skulle verkligen slå ner som en bomb och även det antagligen stoppas.

Men det senare är som sagt ännu så länge ett helt oseriöst rykte.

Klart är dock att Silicon Valley just nu utvecklas i rasanda fart med mängder av nystartade företag och sen gamla anrika företag som helt plötsligt bara kan försvinna.

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,ITavisen.no

[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Google Yahoo![/tags]