Politik

Måste läsas: Steve Jobs, mannen som var Silicon Valley, Walter Isaacsons intressanta biografi

Klicka för att titta på CBS intervjun med Walter Isaacson författaren till den just utkomna biografin över Steve Jobs.

Om det har funnits någon människa som har typifierat Silicon Valley så var det Steve Jobs, Apples grundare och mannen som de senaste åren har lanserat ett förvånande antal antal ikoniska konsumentprodukter som helt har förnyat den globala datorindustrin.

Jobs förde oss från traditionella datorer, som trots ett grafiskt användargränssnitt i grunden ändå alltid var avsedda för IT-ingenjörer, till genuina konsumentprodukter som kunde användas när som helst av vem som helst, mer lika mikrovågsugnar och transistorapparater än datorer.

Strax efter det att Jobs avled kommer nu den ansedda amerikanske författaren Walter Isaacson, chef för Aspen Institute, med en Jobs-biografi som inte bara för all framtid kommer att bli den officiella biografin utan också antagligen kommer att slå alla rekord.

Washington Posts Michael S. Rosenwald recenserar boken: Walter Isaacson’s ‘Steve Jobs’ biography shows Apple co-founder’s genius, flaws

…more than anything, Isaacson has crafted a biography of a complicated, peculiar personality — Jobs was charming, loathsome, lovable, obsessive, maddening — and the author shows how Jobs’s character was instrumental in shaping some of the greatest technological innovations of our time. As Isaacson rightly puts it, the Jobs-inspired products are bold and simple, in essence “poetry connected to engineering, arts and creativity intersecting with technology.”

Det viktiga med Steve Jobs är att han representerade Silicon Valley och dess livsstil som få andra IT-entreprenörer. Han rörde sig fritt ute på gator och torg, där jag själv har sett honom, och Apples campus i Cupertino är helt öppet, även om byggnaderna givetvis är låsta.

När min äldste son började skolan i Cupertino så fick han samma lärare som i sin ungdom hade lärt Steve Jobs och Steve Wozniak, och jag bor själv precis mitt emellan den lilla modesta villa där Jobs växte upp och Apples campus.

Idag håller Silicon Valley på att ersätta Detroit och stålstäderna i rostbältet i Mellanvästern som USA:s nya ekonomiska drivmotor och den toleranta livsstilen dom Silicon Valley och San Francisco alltid har representerat utgör det enda hopp som USA har att gräva sig upp ur dagens ekonomiska kris och förpassa den intoleranta Kristna Högern och Tepåserepublikanerna till historiens skräphög.

Det här är en viktig och läsvärd biografi som jag tänker ge min äldste son, passande nog i ebokformat, eftersom han själv jobbar med IT.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt

[tags]Apple, Steve Jobs, Walter Isaacson, Steve Jobs Apple, Steve Jobs biografi , Steve Jobs Silicon Valley, Steve Jobs Cupertino[/tags]

One thought on “Måste läsas: Steve Jobs, mannen som var Silicon Valley, Walter Isaacsons intressanta biografi

Comments are closed.