Politik

Race against the machine, datorerna tar över, arbetsmarknaden automatiseras

Man behöver bara gå in på ICA för att handla fil eller på Arlanda för att checka in på planet till New York, San Francisco eller Luleå för att se att datorerna håller på att ta över allt fler jobb. Den här trenden har ökat markant under de senaste åren och datoriseringen av samhället går f.ö. som en röd tråd genom hela den här bloggen, speciellt nu när all information digitaliseras och därför datoriseras. Vi behöver bara titta på hur pappersböckerna och papperstidningarna försvinner och ersätts av digitala versioner. Och det är bara början. All information, alla data som överhuvudtaget finns nedtecknade på allt från papper, till vinyl till gamla plastband och rullar håller nu på att digitaliseras.

Steve Lohr skriver i New York Times om hur två amerikanska ekonomer nu slår alarm om den allt snabbare datoriseringen av arbetstillfällen och de sociala effekter i form av ökat arbetslöshet som den här trenden kan komma att föra med sig: Economists See More Jobs for Machines, Not People – NYTimes.com

A faltering economy explains much of the job shortage in America, but advancing technology has sharply magnified the effect, more so than is generally understood, according to two researchers at the Massachusetts Institute of Technology. The automation of more and more work once done by humans is the central theme of “Race Against the Machine,” an e-book to be published on Monday. “Many workers, in short, are losing the race against the machine,” the authors write. Erik Brynjolfsson, an economist and director of the M.I.T. Center for Digital Business, and Andrew P. McAfee, associate director and principal research scientist at the center, are two of the nation’s leading experts on technology and productivity. .

Nu delar inte alla ekonomer den här dystopiska framtidsvisionen. Framträdande bland dem är Robert J. Gordon vid Northwestern University och Tyler Cowen vid George Mason University, som hävdar att produktiviteten på arbetsmarknaden i västvärlden ökade mellan 1995 till 2004, men har släpat ut sedan dess.

Såna här varningar har hörts så tidigt som 1930 när den kände ekonomen John Maynard Keynes varnade för vad han kallade “teknologisk arbetslöshet” och oförmåga för ekonomin att skapa nya jobb snabbare än de jobb som gick förlorade genom automation.

Men det går inte att avfärda dagens makalösa datorisering med hänvisning till 30-talet eller ens 1990-talet. För det nya idag är att all information, alla data nu håller på att digitaliseras. Och information som är digitaliseras kan behandlas av datorer.

Den som inte tror på det här behöver vara gå in på närmaste ICA och kolla hur man där kan skanna in sina egna varor, eller på vilken svensk flygplats som helst där man själv kan checka in.

Eller på vilket sjukhus som helst där sjukjournalerna och röntgenbilderna idag är digitaliserade.

Så är det idag och den här trenden kommer bara att fortsätta i stegrad takt. Det betyder givetvis inte att alla jobb idag kan utföras av datorer, men de flesta blir förbluffade när de inser hur många komplicerade jobb som faktiskt redan utförs av datorer.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Debatt – Senaste debatta,SvD – Senaste nytt, Utrikesrapportering från Sverig,SvD – Senaste nytt

[tags] Internet, Net neutrality, Nätneutralitet, Facebook Google Verizon, Facebook Net Neutrality, Verizon Google, Technology News,Internetcensur,datorer på arbetsmarknaden, Erik Brynjolfsson,Robert J. Gordon,John Maynard Keynes, Race against the Machine[/tags]

5 thoughts on “Race against the machine, datorerna tar över, arbetsmarknaden automatiseras

 1. San

  Det som talar mot “dystopin” om automatiseringen är en annan dystopi om att våra dagar med tillgång till billig energi är på väg att ta slut. De allra mest pessimistiska tror (hoppas?) på en återgång till bondesamhället, medans andra spår en långsam ekonomisk avmattning som pågår fram tills vi funnit en ny energikälla.

  Det finns många som jag ändå uppfattar som relativt trovärdiga som envist hävdar att vi inte klarar av att utvinna tillräckligt med energi från solen för att ersätta oljan och att en kraftig ekonomisk tillbakagång är oundviklig.

 2. Lennart

  San: Själv tror jag inte att automatiseringen är negativ eller farlig, bara att vi människor måste anpassa oss och att det kan komma att ta tid. Det är så som Darwinismen alltid har fungerat, även om allt går oerhört mycket snabbare idag än någonsin tidigare.

 3. San

  Det som går att avfärda är väl bestämdheten i vissa dystopier, framtiden är osäker det kan man väl konstatera.

  Man kan väl också dra sig till minnes hur Kina och Indien spåddes att inte kunna försörja sina befolkningar, 40 år senare har befolkningen tredubblats men livslängden har ökat trots det.

Comments are closed.