Politik

Globaliseringen ångar på, Mellanöstern mot demokrati, Monashees, Brasilien på väg att bli IT-nation

Klicka på den Brasilianska riskkapitalfirman Monashees.

Fjärilseffekten, som populariserades i James Gliecks bok Kaos är också ett bra sätt att förstå globaliseringen.

En fjäril i Mexiko som slår med sina vingar och påverka luftströmmar så att en orkan senare drabbar södra Sverige skiljer sig litet från en riskkapitalföretag i Brasilien som påverkar demokratirevolutionen i Syrien, eller de nu aktuella valen i Tunisien som påverkar den politiska situationen i Kina.

Det globala samhället blir allt mer sammankopplat.

Vinod Sreeharsha skriver i New York Times om hur IT-industrin i Brasilien nu har börjat växa, en historisk utveckling som går hand i hand med de snabbt växande IT-städerna som jag har skrivit om här på bloggen de senaste månaderna: Nurturing Start-Ups in Brazil, With a Nod to Silicon Valley

The deal illustrates the emergence of an Internet start-up community in Brazil. Home-grown Monashees identified the entrepreneurs, developed the relationship and early on brought in a major Silicon Valley player as a partner to make a rare early-stage investment. That change in the investor-entrepreneur relationship here comes as United States venture capital firms are starting to take notice of Brazil.

During Brazil’s rise, several economic sectors have attained global prominence, but the Internet has been a notable exception. Nasdaq does not have a single Brazilian Internet company listed, and the country’s own exchange has very few.

Som “R”:et i BRIC-länderna så kommer en Brasiliansk IT-industri, om den får växa, att få ett globalt inflytande inom de närmaste åren.

De fria valen i Tunisien Moderate Islamist Party Heads Toward Victory in Tunisia väntas allmänt få ett enormt genomslag över hela det muslimska Mellanöstern, inte minst i Syrien, Saudi Arabien och Iran. Men även långt bort i Kina studeras den tunisiska utveckling noggrant, både av det regerande kommunistpartiet och demokratiaktivister.

Det går inte att ha en fri IT- och kunskapsindustri i en diktatur, även man de kinesiska myndigheterna har försökt, så går det inte i längden. Så den snabba utvecklingen av en kedja av IT-städer världen runt , nu också i Sydamerika, kommer att göra världen mer tolerant och samtidigt göra det allt svårare för gammaldags terroristregimer som den i Syrien att klamra sig fast vid makten.

Allt hänger samman i det globaliserade samhället och ett riskkapitalföretag i Sao Paulo i Brasilien kan mycket väl påverka utvecklingen i andra delar av världen, inklusive för den delen, även i Sverige.

[tags] [/tags]