Politik

Tårgas och granater, polisen till attack mot Occupy Wall Street-demonstranterna i Oakland i Silicon Valley

Krigsveteranen Scott Olsen mycket svårt sårad efter att ha blivit träffad i huvudet av en polisgranat.

Frågan hur länge lokalmyndigheterna i USA kommer att tillåta Occupy Wall Street-rörelsen att fortsätta att demonstrera innan man tar till hårdhandskarna har alltid varit oklart. Medan de flesta amerikaner säkert håller med om att amerikanska medborgare åtnjuter demonstrationsrätt i sitt eget land, så är det inte riktigt lika enkelt i verkligheten. Det är en sak att hålla en mindre och t.o.m en st;rre demonstration under en kortare tid någonstans med myndigheternas medgivande och där myndigheterna inte bryr sig, men något helt annat att demonstrera dagar ut och dagar in, speciellt i storstäder som New York, San Francisco och nu även San Franciscos grannstad Oakland här i Silicon Valley.

För då börjar myndigheterna plötsligt tala om hygien och framkomlighet och medborgare som besväras och inte kan ta sig till jobben. Och sånt kan vi givetvis inte ha, ens i världens friaste nation.

Robert Mackey, J. David Goodman och Elizabeth A. Harris skriver i New York Times om demonstrationerna i Oakland här i Silicon Valley och hur polisen nu har satt in både tårgasgranater och s.k. flash-grenades mot demonstrationerna, en av vilka träffade Irak-veteranen Scott Olsen rakt i huvudet: Updates on Occupy Protests Nationwide – NYTimes.com

A series of bloody photographs that appear to show Mr. Olsen after he was wounded were posted on the San Francisco Bay Area Independent Media Center’s site, Indybay.org. Those images show that Mr. Olsen was wearing a brown military shirt with his last name on the front. Jay Finneburgh, the photographer who shot the images of Mr. Olsen, wrote on Indybay: “This poor guy was right behind me when he was hit in the head with a police projectile. He went down hard and did not get up. The bright light in the second shot is from a flash-bang grenade that went off a few feet from us. He looks like he might be a veteran. he was eventually taken to highland hospital.”

Scott Olsen har nu sövts ner medan läkarna undersöker vad man kan göra för att rädda livet på honom. Klart är dock att lokalmyndigheterna nu börjar bli otåliga över demonstrationerna som nu har spritts över stora delar av USA och helst vill få slut på dom så snart som möjligt. “ven i Atlanta har polisen gått till attack mot demonstranter och vi kan antagligen vänta oss betydligt hårdare tag mot demonstranterna framöver. Även alltså mot krigsveteraner som Scott Olsen.

För demonstrationsrätt är något som amerikanerna värnar om som så andra rättigheter, men mest om demonstrationerna sker utomlands och helst i länder som är fientligt sinnad emot USA. Man har betydligt svårare att veta hur man ska ställa sig till så här omfattande demonstrationer i USA.

Axplock från den nordiska pressen:

Politiken.dk Seneste nyt,Nyheter – Nyheter,Dagen.se – kultur

Länkar:Oaklands Hemsida

[tags]Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests , Business News, Scott Olsen Oakland[/tags]

9 thoughts on “Tårgas och granater, polisen till attack mot Occupy Wall Street-demonstranterna i Oakland i Silicon Valley

 1. Maxi

  nu börjar det.. USA faller ihop innifrån…

  ironiskt att det kommer att sluta likadant för USAs elit som det slutade för de Khadaffi-regimen och Saddam-regimen som USA hjälpte till att störta…

 2. Marcin

  Var det Saudisk militär som var på besök i Karlskrona här om månaden?
  Liten notis var det i vart fall.

 3. Marcin

  Har någon noterat att man använde sig av motorcyklar eller mopeder på liknande sätt som i Iran? Skillnaden jag såg var att i Iran hade man två snutar per moped och att de amerikanska var vita istället för svarta.

  1. Lennart

   Marcin: Jag är säker på att polisen lär sig av varandra i det olika länderna. Som bekant besökte en svensk polisdelegation nyligen New York för att dra lärdomar av New York-polisen.

 4. San

  I Göteborg sköt polisen som bekant ner en demonstrant, inte med tårgasgranat, utan med ett skarpt skott i ryggen.

 5. roger

  Björn: “Annars blir man nedslagen – bokstavligen!”

  I Syrien blir man mördad – bokstavligen. För långt mindre saker än det OWS gör. Så länge man inte tycker världen ens med ord skall fördöma sådan aktivitet, ja, då kanske man skall ligga lågt i att kritisera när någon blivit skadad av misstag i en demonstration i västvärlden.

 6. roger

  När du publicerat 10 000 pers skadade av amerikansk polisbrutalitet har du nått den nivå på som vi ligger på i Europa. Vi i Europa anser oss också vara fria och ha demonstrationsrätt.

  Nämn en enda plats på jorden där motsvarande demonstrationer kan gå så fredligt till som det trots allt hittills gjort i USA. På området demonstrationer tycker jag nog att de kan göra fortsatt anspråk på “världens friaste nation”.

  Jag är väldigt imponerad över hur fredligt det går till och hur snälla alla poliser ser ut, bara slipsen som saknas. Var och kollade på Finland-Sverige i fotboll i Helsingfors härom veckan. En jättearmé av poliser med hjälmar, visir, kravallsköldar och dragna batonger övervakade noga så att ingen knödde före i kön. Kändes obehagligt.

  “För då börjar myndigheterna plötsligt tala om hygien och framkomlighet och medborgare som besväras och inte kan ta sig till jobben. Och sånt kan vi givetvis inte ha, ens i världens friaste nation.”

  -Det har du helt rätt i! Låt folket yttra sin åsikt men kom inte ivägen för dem som inte håller med, för de har också rätt till sin motsatta åsikt.
  Trodde annars att du tyckte att OWS var berättigade till att göra precis vad som helst och att allt som går dem emot var ett uttryck av överstatlig kontroll.

 7. Björn Nilsson

  Det står ‘Veterans f(or peace(?)) på tröjan tror jag. Killen har tydligen inte insett att om man skall vara veteran och ute på gatan i USA så skall man vara hemlös och neddrogad och helt utslagen. Annars blir man nedslagen – bokstavligen!

Comments are closed.