Politik

Codeacademy får riskkapital, kan kidsen lära sig programmera på webben?

När datorvärlden var ung och livet lekte så såg världen helt annorlunda ut än den gör idag. Datorer var något som ingenjörer använde och ingen hade trott dig om du har påstått och en dag skulle tolv-trettonåringar kunna lära sig programmera.

Programmeringsbibeln var Stanfordprofessorn Donald Knuths The Art of Computer Programming som vägde mer än de flesta i tidiga tonåren ens kunde lyfta.

Men idag lär sig småknattar över hela världen att programmera, på nått sätt, i samband med Dreamhack, av kompisar, på webben.

Jenna Wortham skriver i New York Times om att CodeAcademy, en självlärningssajt på webben nu har fått en bra dos av nytt riskkapital, vilket betyder att dom snart kommer att kunna erbjuda lektioner i andra språk än JavaScript: Codecademy Lands $2.5 Million From Investors – NYTimes.com

Codecademy, a Web site that teaches people how to program for free, just got a lift for its lesson plan: $2.5 million in venture financing. On Thursday, the start-up announced that it raised a Series A round of cash from a bevy of noted venture capital firms, including Union Square Ventures, O’Reilly Ventures, SV Angel and CrunchFund and from a number of angel investors, including Joshua Schachter, founder of Delicious and Jig.

“.. vision for the start-up is to give the average person a crash course in computer science — with built-in rewards to keep them motivated — either to help jump-start their career as an entrepreneur or help them be a more competitive job candidate in their field. …“We’re pushing out more JavaScript courses and getting close to releasing more languages, like Ruby and Python,” Mr. Sims said. “As soon as we have more content, this site becomes a very deep experience and way to make basic coding knowledge available to people for free.”

De omåttligt populära Khan Academy har redan visat att webbaserad undervisning fungerar och fungerar mycket bättre än många hade trott. Så med sitt nya kapital och med det stora intresse som riskkapitalet har visat för Codeacademy, så verkar det som om vi kommer att få allt undervisningsresurser på webben. Något som kommer att hjälpa svenska skolbarn som vad jag föstår inte får någon programmeringsutbildning alls förrän långt upp på högstadiet. Stämmer det?

Den som är intresserad av programmering och speciellt hur man kan lära barn att programmera bör läsa Seymour A. Paperts klassiska Mindstorms: Children, Computers, And Powerful Ideas

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Expressen: Nyheter, Nyheter

[tags] Codeacademy, Khan Academy, DreamHack, Donald Knuth, The Art of Computer Programming, Hur lär du dig programmera, Programmera på webben, Seymour A. Papert, MIndstorms[/tags]