Politik

Walter Isaacson – Steve Jobs en biografi nu på svenska, men kan vi förstå IT-kulturen i Silicon Valley?

Walter Isaacsons biografi över Steve Jobs har snabböversatts till svenska och ligger nu färdig på de svenska bokhandelsdiskarna.

Jag har själv skrivet om boken Måste läsas: Steve Jobs, mannen som var Silicon Valley, Walter Isaacsons intressanta biografi och tycker inte att Svenska Dagbladets Sam Sundberg (se nedan) gör vare sig Steve Jobs eller Silicon Valley rättvisa sin korta artikel.

Att Jobs liksom Wagner och Robert Frost var en skitstövel är egentligen helt ovidkommande för alla som inte stod i direkt kontakt med honom. Det viktiga är inte hur han var som människa, även om det är det som Walter Isaacsons bok handlar om, utan vad Jobs lämnar efter sig. Och där råder det ingen som helst tvekan om att han har hjälpt till att förändra världen, speciellt med helt nya konsumentprodukter som iPhone och iPad, liksom med en stringent designmetod som inte har någon motsvarighet någon annan stans i Silicon Valley.

Sam Sundberg gör en flyktig snabbrecension av boken Svenska Dagbladet: Recension: Walter Isaacson – Steve Jobs en biografi (Sakprosa) | Litteratur | SvD

Steve Jobs var ingen snäll kille. Han snuvade vänner på miljoner, kopierade konkurrenters uppfinningar, hånade sina kollegor, stal deras idéer, parkerade på handikapprutan och ignorerade sina barn. Han var ofta utstuderat elak mot sina arbetskamrater, och när någon vågade punktera hans ballong kunde den unge Steve Jobs lika gärna explodera i raseri som brista i gråt. De forna kollegorna ger en samstämmig bild av både hans svullna ego och något som de i boken kallar för hans ”förvrängningsfält”. Vad de menar är att han använde lögnen som vapen i oförtröttliga angrepp på verkligheten, för att få den att anpassa sig till hans nycker. Till och med cancern föreställde han sig att han kunde besegra med ren viljestyrka. Vanliga spelregler gällde nämligen aldrig honom.

Jobs var en viktig förnyare och en typisk produkt av Silicon Valley. På många sätt så var han mot slutet av sitt liv Silicon Valley, som få andra här i dalen.

Men vi får samtidigt finna oss i att hans innovationer redan om några år kommer att verka väldigt ålderdomliga. Datavärlden befinner sig f.n. i en så snabb utveckling att man om ett decennim knappast ens kommer att minnas vem Steve Jobs var.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Apple, Steve Jobs, Walter Isaacson, Steve Jobs Apple, Steve Jobs biografi , Steve Jobs Silicon Valley, Steve Jobs Cupertino [/tags]