Politik

Department 124, Obamas tortyrfängelse i Kabul och Kriget mot Terrorismen

USA invaderade Afghanistan den 7:e Oktober 2001 som svar på Usama bin Ladens terrorangrepp på New York och Washington. Nu, tio år senare fortsätter kriget i Afghanistan med oförminskad intensitet, något som vi såg bevis på i helgen när gerillan dödade 12 amerikaner mitt inne i Kabul.

Som alla krig så förs kriget i Afghanistan med alla till buds stående medel, inklusive amerikanska drönarplan som har dödat oräkneliga civilpersoner, inklusive ansenliga mängder kvinnor och barn, och från gerillans sida, självmordsattacker och mord på dom som kollaborerar med ockupanterna.

Det finns inga hjältar, endast skurkar i kriget om Afghanistan.

Som Joshua Partlow och Julie Tate skriver i Washington Post så fortsätter president Obama att anlita sig av tortyr, som precis som under George Buss tid, utförs av USA:s allierade: U.S. had advance warning of abuse at Afghan prisons, officials say – The Washington Post

… long before the world body publicly revealed “systematic torture” in Afghan intelligence agency detention centers, top officials from the State Department, CIA and U.S. military received multiple warnings about abuses at Department 124 and other Afghan facilities, according to Afghan and Western officials with knowledge of the situation. …Despite the warnings, the United States continued to transfer detainees to Afghan intelligence service custody, the officials said.

Even as other countries stopped handing over detainees to problematic facilities, the U.S. government did not. U.S. Special Operations troops delivered detainees to Department 124, and CIA officials regularly visited the facility, which was rebuilt last year with American money to interrogate high-level Taliban and al-Qaeda suspects, according to Afghan and Western officials familiar with the site.

Afghan intelligence officials said Americans never participated in the torture but should have known about it.

Det är svårt att se varför Obama fortsätter i George Bushs fotspår eftersom USA precis som i Irak i alla fall aldrig kommer att kunna etablera en permanent koloni i Afghanistan, det är helt uteslutet. Om Irakierna slutligen har fått nog av den amerikanska ockupationen så har afghanerna fått nog för flera år sen.

Men ockupationen fortsätter och kostnaderna för det amerikanska samhället är gigantiska. En miljon amerikaner har tjänstgjort i Irak och tiotusentals av dom lider idag av svåra psykologiska störningar, många har begått självmord och enligt en amerikansk läkare jag talade med i veckan så kommer Irakkriget att kosta miljardbelopp för den amerikanska sjukvården USA under många år. framöver.

Men Obama istället för att satsa allt på den arabiska våren ser sig Obama tydligen som en fältherre, och då får afghanerna och unga amerikaner betala kostnaderna.

Craig Whitlock skriver i Washington Post om hur Obama-regeringen nu har etablerat en drönarbas i Etiopien,i ett tecken på att Kriget mot Terrorismen nu också sprider sig till Afrika söder om Sahara: U.S. drone base in Ethi­o­pia is operational

The Air Force has been secretly flying Reaper drones on counterterrorism missions from a remote civilian airport in southern Ethi­o­pia as part of a rapidly expanding U.S.-led proxy war against an al-Qaeda affiliate in East Africa, U.S. military officials said.

The Air Force has invested millions of dollars to upgrade an airfield in Arba Minch, Ethi­o­pia, where it has built a small annex to house a fleet of drones that can be equipped with Hellfire missiles and satellite-guided bombs. The Reapers began flying missions earlier this year over neighboring Somalia, where the United States and its allies in the region have been targeting al-Shabab, a militant Islamist group connected to al-Qaeda.

USA har redan skickat 100 trupper till Uganda

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Ekot,SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt

Länkar:Afghanistan, Pakistan, Pentagon, CENTCOM, Obamas tal på West Point

[tags] Afghanistan, Kriget mot Terrorismen, Pentagon Afghanistan, Obama Afghanistan, USA Afghanistan, Admiral Mullen, Obama, Obama Afghanistan, Paul Wolfowitz, Pentagon, The Accidental Guerrilla, Obama Afghanistan, Obama Kabul, Obama tortyr,Department 124,Department 124 Obama,Haqqani network[/tags]

One thought on “Department 124, Obamas tortyrfängelse i Kabul och Kriget mot Terrorismen

  1. Björn Nilsson

    Afghanerna håller nu på att slå tillbaka den femte stormaktsinvasionen på 170 år – det kan man väl inte kalla skurkaktigt? Motståndet är hjältemodigt, de hjälporganisationer som lyckas utföra arbete i området är (ibland) hjältar, folket som lyckas leva sitt liv i krigseländet är hjältar. Vilka som är skurkar vet vi.

Comments are closed.