Politik

En intervju med en av IT-världens hetaste entreprenörer, Drew Houston på Dropbox

San Francisco-baserade Dropbox, med en värdering på fyra miljarder dollar, som jag har skrivit mycket om här på bloggen, representerar en helt ny typ av IT-företag.

Som de flesta av dagens heta startupföretag så tillhandahåller DropBox tjänster i datormolnen, mer precist i Amazons S3 datormoln .

Dropox gör det busenkelt att spara filer till Amazons S3 molndiskar. När filerna en gång är uppe i molnen så kan man, om man vill, dela med sig av dom till kompisar och kolleger. Och givetvis sen också ladda ner dom till vilket dator eller surfplatta man vill.

Programvaran är i huvudsak skriven i datorspråket Python och består av två komponenter. En klient med grafiska komponenter skrivna i wxWidgets och Cocoa och en serverkomponent uppe i datormolnen.

För den som reser är Dropbox fantastisk eftersom det betyder att man inte behöver ha alla filer på sin bärbara dator, eller nu, sin surfplatta.

Dropboxs fenomenala framgång visar hur viktiga datormolnen och det mobila Internet har blivit för miljoner människor världen över.

Dropbox har ett stort antal konkurrenter, som Box.net, CloudMe, CrashPlan, Egnyte, iCloud, Mozy, SpiderOak, SugarSync, TitanFile, Ubuntu One, Windows Live SkyDrive, Wuala and ZumoDrive, men ingen har lyckats komma i närheten av Dropbox, som nu även har börjar locka företagskunder, vars anställda redan använder Dropbox.

Man får 250 MB 2GB gratis diskutrymme vilket räcker rätt länge, och vill man ha mer så kan man få det genom att betala eller genom att rekommendera ens kompisar att börja använda Dropbox.

En mycket användbar service som bl.a. används av Carl Bildt.

En sak som de flesta framgångsrika IT-entreprenörer har gemensamt är att dom skapar sitt företag för att lösa ett problem som dom själva har. Det var t.ex. av den anledningen som Steve Chen och Chad Hurley skapade Youbube. På det sättet vet man precis vad man vill ha kan kan skippa fokusgrupper och marknadsundersökningarr, precis den attityd som Steve Jobs hade.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt, digi.no, digi.no, NyTeknik – Senaste nytt, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Box.net, CloudMe, CrashPlan, Egnyte, iCloud, Mozy, SpiderOak, SugarSync, TitanFile, Ubuntu One, Windows Live SkyDrive, Wuala and ZumoDrive, Dropbox, Drew Houston[/tags]

5 thoughts on “En intervju med en av IT-världens hetaste entreprenörer, Drew Houston på Dropbox

  1. Lennart

   San: Jo jag använder också Evernote, speciellt för kortare anteckningar från min Nexus One, men har börjat använda Dropbox alltmer för filer och foton.

 1. Adam Gerthel

  En liten rättelse: Man får 2gb utrymme med gratisvarianten.

  Hur som helst är Dropbox en helt underbar tjänst. Av konkurrenterna du nämner är det dock eg. bara SugarSync eller Box som är intressant. Mozy t.ex. är en backuptjänst, vilket jag inte skulle klassificera Dropbox som.

  Vi använder dropbox på kontoret istället för en delad filserver. Allting vi har i filväg ligger i dropbox-konton. På så sätt har alla tillgång till alla filer var de än befinner sig, utan att behöva koppla upp mot VPN:er och dyl. Väldigt praktiskt 🙂

  1. Lennart

   Adam: Tack för rättelsen och informationen, ska rätta mitt inlägg, 2GB är jättebra. Intressant att ni använder den på kontoret.

   Man jobbar också med förbättrade säkerhetsfunktioner och jag misstänker att man så småningom också kommer att få s.k. säkerhetscertifikat precis som man har på Amazon EC2.

 2. Edward I Orlando

  Avslutade just ett dokument som jag sparade i dropbox och klickade sen hit – onekligen “timely”.
  Det är i mitt nya projekt som jag nämnt till dig, Lennart, som vi använder det.
  Mycket användbart och lätt att använda!!

Comments are closed.