Politik

WhisperCore och I’m Getting Arrested, IT-utvecklingen i skuggan av Occupy Wall Street-rörelsen

Klicka på appen

Occupy Wall Street-rörelsen kommer att gå till IT-historien för alla de IT-verktyg som IT-kunniga medlemmar i rörelsen utveckla för att hjälpa demonstranterna mot polisen. Jag har redan skrivit om två av de nya verktygen och Joshua Brustein skriver i New York Times om ytterligare två appar, WhisperCore och I’m Getting Arrested, varav den första är av intresse för alla som tar TBanan i Stockholm och riskerar att få sin mobil beslagtagen av våldsamma Tbanepoliser när de ger sig på minderåriga plankare: About to Be Hauled Off in Handcuffs? Press Send – NYTimes.com

There is a strong technological strain running through Occupy Wall Street, and software developers have been gathering at events in several cities to develop such tools for the demonstrators. One mobile app being developed, Shouty, would allow people to use their phones as radios, amplifying the human microphone at meetings in Zuccotti Park. But the app that has gained the most attention is called I’m Getting Arrested. It allows users to write a message and identify recipients — friends, family, a lawyer — in advance. Then, if they are about to be taken into custody, they can push a button to send a text message blast. Its developer, Jason Van Anden, created it in two days after an acquaintance narrowly avoided an arrest at a demonstration several weeks ago. The Electronic Frontier Foundation, an advocacy group for personal digital rights, advised those carrying phones at demonstrations to lock them with passwords and to consider using apps like WhisperCore, which encrypts phone data.

Nu kommer den tidiga vintern på östkusten till myndigheternas räddning, men även om Occupy Wall Street-rörelsen säkert kommer att tyna bort, så kommer den att hjälpt framtida demonstranter i deras kamp mot polis och myndigheter, inte minst genom de verktyg som redan har utvecklats, och som man säkert kommer att fortsätta att utveckla framöver. Verktyg som är minst lika intressanta för demonstranterna i Syrien som i USA.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Politiken.dk Seneste nyt, mobil.gp.se – NYHETER

[tags] Wall Street Protest , Movement Occupy Wall Street , Occupation Wall Street , Occupy New York , Occupy Wall St , Occupy Wall Street , Occupy Wallstreet , Protest Manhattan , Protest New York , Protest Wall Street , Protests Banks , Protests Usa , Protests Wall Street , Radiohead Wall Street , Slideadbigshot , Wall Street Protests , Business News, WhisperCore , I’m Getting Arrested[/tags]