Politik

Kindle Direct Publishing, publicera på eget förlag skakar om i förlagsbranschen

Eboken håller på att vända upp och ner på biblioteken, bokhandlarna och inte minst förlagsbranschen. För när boken blir digital så är frågan vad man behöver förlagen till.

Visst, förlagen förser författaren med en massa tjänster förutom att de trycker boken, men hur mycket är dom tjänsterna verkligen värde i en värld där vi alla har tillgång till allt med avancerade rättstavningsprogram och där vi alla kan kolla fakta på webben?

Två faktorer har på kort tid vänt upp och ner på förlagsbranschen, den första är Amazon ebokläsare Kindle och den andra är Amazon Kindle Direct Publishing som jag själv har planer på att börja experimentera med framöver.

Om någon som läser den här bloggen redan har försökt så vore det onekligen intressant att höra.

Jeffrey A. Trachtenberg skriver i Wall Street Journal om hur etablerade författare här i USA i många fall verkar kunna tjäna mångdubbelt genom att ge ut eböcker på eget förlag mot att låta förlag sköta ruljansen: Self-Published Authors Need Success to Begin – WSJ.com

JEFFREY A. TRACHTENBERG Vanity presses have been available for decades. But thanks to digital technology and particularly the emergence of e-books, the number of self-published titles exploded 160% to 133,036 in 2010 from 51,237 in 2006, estimates R. R. Bowker, which tracks the publishing business. Amazon.com Inc. fueled the growth by offering self-published writers as much as 70% of revenue on digital books, depending on the retail price. By comparison, traditional publishers typically pay their authors 25% of net digital sales and even less on print books. For some established authors, these terms can make self-publishing a financial home run. Ms. Belleville, for instance, a veteran romance author who wrote for seven years under the pseudonym Bella Andre and a year as Lucy Kevin, self-published her first e-book in April 2010. She has since cumulatively sold 265,000 units of 10 self-published titles, most priced between $2.99 and $5.99. Her total take from those 10 titles since last April: in excess of $500,000 after expenses, she says. Previously, the most she ever made from a book was $33,000.

Nu kan man fråga sig hur många vanliga människor som har tid att skriva en bok. Men här har Amazon kommit på ett nytt format, den s.k. long form journalism som består av faktaböcker på från 10 000 – 30 000 bokstäver som är vad jag kommer att försöka skriva.

Larry Dignan skriver om sitt experiment med att publicera på Amazon Review: My Amazon Kindle Single publishing experiment.

Om man tänker Wikipedia mot de gamla idag helt föråldrade uppslagsverken så inser man att självpublicering av eböcker kommer att revolutionera bokvärlden.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,Dagen.se – kultur

Länkar:Elib.se

[tags] Ebok, Eböckerr, Amazon Kindle, Kindle2, Ebokreader, Amazon, Böcker, Bokhandeln i USA, Läsplattan Kindle, Läsplattan Txtr, Sony reader, Cool-ER, Cybook, Iliad, Plastic logic,Elib.se,Kindle Direct Publishing,vanity publishing [/tags]