Politik

Efter Unesco-omröstningen, Folkpartiet, brutal amerikansk och israelisk vedergällning mot palestinerna

Palestinamuren som varken Obama eller Jan Björklund ens har hört talas om.

Det är aningen förvånande att Carl Bildt har tvingats överlåta Sveriges utrikespolitik i Palestina-Israel-frågan till Folkpartiets Birgitta Ohlsson. En dam som har tagit över som Israels främsta taleskvinna i riksdagen efter Per Ahlmark och Cecilia Wikström. Speciellt Cecilia Wikström var länge Folkpartiets “talesman för Mellanöstern” en något konstig titel med tanke på att inget annat parti vad vad jag vet någonsin har haft en talesman för någon annan världsdel.

Än märkligare blev det när uppenbarade sig att Wikström tydligen inte hade minsta aning om att det faktiskt människor som talade arabiska och var muslimer i Mellanöstern. Närhelst någon svensk gjorde något uttalande som på något sätt tog palestinierna i försvar så gick Wikström alltid upp i limningen eftersom uttalande alltid, som Wikström såg det. gjordes på den eller den årsdagen av Förintelsen.
Alla försök att få Wikström att inse att palestinierna faktiskt inte hade något som helst med Förintelsen att göra har vad jag vet misslyckats.

Nu har Birgitta Ohlsson tagit upp Ahlmarks och Wikströms mantel som den som sätter politiken i Mellanöstern, med ett inte helt oväntat resultat, dvs ett helt okritiskt stöd för Netanyahuregeringen och dess occupationspolitik.

BBC skriver om den israeliska vedergällningen mot palestinierna efter omröstningen i Unesco: BBC News – Israel to speed up settler homes after Unesco vote

Israel says it will speed up Jewish settlement construction in the West Bank and East Jerusalem – and freeze the transfer of funds to the Palestinian Authority. The announcement comes a day after the Palestinians won full membership of the UN cultural organisation, Unesco. Palestinian President Mahmoud Abbas says the move will speed up the destruction of the peace process. The Israeli government has called the Unesco vote a “tragedy”. The BBC’s Kevin Connolly says the latest Israeli announcement is a blunt political statement, but doesn’t come as a surprise. He says it will be seen as a punishment for the Palestinians and a warning to the countries that backed their Unesco bid that Israel will react more strongly still if a similar application for Palestinian membership of the UN itself should prove successful.

Även SVT rapporterar om Israels och USA:s vedergällning: Israel skruvar upp bosättningstempo – rapport | svt.se

Efter att palestinierna med stor majoritet fått fullt medlemskap i FN-organet Unesco kommer nu motreaktionen. Israel påskyndar byggandet bosättningar på Västbanken och fryser utbetalningar. Palestinas medlemskap i Unesco Palestinierna firade när de, mot USA:s och Israels vilja, i måndags vann fullt medlemskap i FN-organet Unesco. Israel uttryckte sitt missnöje och på tisdagen kallade premiärminister Netanyahu regeringen till krismöte. Efter timmar av samtal kom beskedet: Israel påskyndar byggandet av drygt 2.000 bostäder på Västbanken och stoppar temporärt överföringar av palestinska skattemedel till Palestinska myndigheten.

Jan Björklund Och Birgitta Ohlsson skriver i Expressen om Folkpartiets stöd för Netanyahu-regeringen och dess motstånd mot varje form av erkännande av Palestina: Jan Björklund och Birgitta Ohlsson: Därför bör EU inte erkänna Palestina – Debatt – Expressen.se

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson: Därför bör EU inte erkänna Palestina

Aftonbladet skriver om Mellanöstern Kör över FP om Palestina, Bildt | Ledare | Aftonbladet

Den första september skrev vice statsminister Jan Björklund och EU-minister Birgitta Ohlsson en debattartikel i ­Expressen med rubriken ”Därför bör EU inte erkänna Palestina”. Att vänta är att acceptera Israel har fortsatt sin olagliga bosättningspolitik på ockuperad mark och verkar helt ointresserat av konstruktiva förhandlingar med palestinierna. Fredsarbetet har kört fast. Den israeliska regeringens analys är att tiden arbetar för dem. Om de bara hinner etablera tillräckligt många bosättningar blir en palestinsk stat i praktiken omöjlig eller i varje fall helt beroende av Israel. Att vänta med ett erkännande är i praktiken att acceptera ockupationen och en succesiv annektering av palestinsk mark. FP håller frågan som gisslan

Expressen skriver i om hur Birgitta Olhlsson och Jan Björklund körde över den inte helt menlöse Carl Bildt, som jag misstänker inte protesterade alltför mycket: Björklund körde över UD om Palestina – Nyheter – Senaste nytt | Expressen

I går fattade Unesco beslutet med mycket stor majoritet. Palestina gavs fullvärdigt medlemskap och bara 14 länder röstade emot. Bland dem: Sverige. Enligt vad TT erfar från initierade källor på UD så blev utrikesdepartementet överkört i frågan. UD:s linje var att Sverige skulle avstå i omröstningen, precis som Storbritannien gjorde. Men utbildningsminister Jan Björklund “äger” frågan, eftersom det handlar om ett utbildningsorgan.

DN rapporterar om de nya israeliska bosättningarna på Västbanken, som har mötts med total tystnad från både USA och Folkpartiet: Israel svarar med nya bosättningar – DN.SE

Efter att palestinierna med stor majoritet fått fullt medlemskap i FN-organet Unesco kommer nu motreaktionen. Israel påskyndar byggandet bosättningar på Västbanken och fryser utbetalningar. Palestinierna firade när de, mot USA:s och Israels vilja, i måndags vann fullt medlemskap i FN-organet Unesco. Israel uttryckte sitt missnöje och på tisdagen kallade premiärminister Netanyahu regeringen till krismöte. Efter timmar av samtal kom beskedet: Israel påskyndar byggandet av drygt 2.000 bostäder på Västbanken och stoppar temporärt överföringar av palestinska skattemedel till Palestinska myndigheten.

Det bör också påpekas att snart efter Unescos beslut så angreps det palestinska telefonnätet och Internet stoppades. En liten påminnelse om vad som händer den som inte gör som han blir tillsagd: BBC News – ‘Hackers’ cut Palestinian phone and internet systems

The main phone network in the West Bank and Gaza has suffered a sustained attack by computer hackers, the Palestinian Authority (PA) says. It says most of the Palestinian territory has lost internet service. PA spokesman Ghassan Ghattib said the attacks started in the morning and came from multiple sources around the world. He said he did not know if the hacking was linked to the Palestinian leadership’s successful bid to get membership of Unesco on Monday. The move by the UN’s cultural and scientific organisation was strongly criticised by Israel and the United States. The US immediately announced it was cutting off all of its funding to UN body. Prolonged lack of access to the internet would prove costly to many Palestinian businesses. The PA says the crash has been caused by computer hackers sabotaging the Paltel telephone network. Engineers are working to resolve the problem.

När min mamma för några år sen uttryckte sin avsky för de busar som gav sig på gamla tanter ute på stan och stal deras pengar så förklarade jag att det väl inte är så konstigt att busarna inte gav sig på unga människor som kunde slå tillbaks.

Att USA, Israel och Folkpartiet nu pucklar på de helt värnlösa ockuperade Palestinierna med alla till buds stående medel är därför kanske inte så konstigt. Palestinerna har ingen plats vare sig i President Obamas, Bibi Netanyahus eller Birgitta Ohlsson vision för det framtida Mellanöstern.

Men de är alltid farligt att fördriva och förinta och hela folk, något som Birgitta Ohlsson och Jan Björklund tydligen har glömt. För Som George Santayana skrev, Those who do not learn from history are doomed to repeat it”.

När palestinierna har fördrivits från sitt hemland och västbanken är Palästinensernfrei, så kan Birgitta Ohlsson och Jan Björklund sannerligen inte säga som tyskarna gjorde på sommaren 1945, att “vi hade ingen aning om vad som var på gång, vi lydde bara order”. För ni stöder aktivt den fortsatta ockupationen av Palestina och fortsätter att göra allt ni överhuvudtaget kan för att göra det omöjligt för palestinierna att någonsin bli fria.

Och hur mycket ni än personligen kan avsky palestinierna så är sanningen den att ett Mellanöstern utan palestinierna kommer att bli lika andefattigt som det Europa som vDeäxte fram efter 1945 utan den judiska kulturen som hade berikar Europa under hundratals år.

Långt efter ni har lämnat regeringen är det ert agerande i Mellanöstern och allt elände som ni har förorsakat palestinierna som folk kommer att minnas.

Ni kan som sagt inte säga att ni ingenting visste och bara lydde order. Det är ni som ger ordern, t.o.m genom att köra över Carl Bildt. Det kommer knappast att glömmas.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt, Ekot, Ekot

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, Hosni Mubarak, Mohammed ElBaradei, Mubarak, Mubarak Announcement, Mubarak Reelection, Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Folkpartiet Palestina,Birgitta Ohlsson Palestina , Birgitta Ohlsson Israel [/tags]

5 thoughts on “Efter Unesco-omröstningen, Folkpartiet, brutal amerikansk och israelisk vedergällning mot palestinerna

 1. Johnny

  Lennart: Bildt är ju rätt insyltad i förhandlingarna med Turkiet om EU och i en del andra oljestater och tyckte kanske att det var bättre att skicka fram Folkpartisten Björklund att fjäskrösta nej för Israel och USA för att minimera störningarna med turkar och araber?

  Björn Nilsson: “Det var inget tal om att litauer deltagit synnerligen aktivt och villigt i tyskarnas massmord på judar skulle dras fram och användas mot dem, snarare något man inte ville prata om.”

  Det skulle vara intressant att få veta sanningen om WW2, vad som egentligen hände och varför. Efterkrigspropagandan handlar ju mest om Förintelsen och att Hitler var galen. Det var ganska nyligen som jag själv fick klart för mig att det var judarna som förklarade Tyskland krig i mars 1933 och inledde en världsbojkott av Tyska varor, att Kristallnatten var en reaktion på polsk jude som mördat tysk ambassadtjänsteman i Paris, etc. Undra hur hjärntvättad man är egentligen med hänsyn till segrarnas enorma propaganda apparat (samma apparat som hanterar informationen om Israel-Palestina). Vi har i alla fall inte fått höra Tysklands version lika ofta om än alls.

  Här är en suverän artikel om saken:

  http://www.wintersonnenwende.com/scriptorium/english/archives/articles/jdecwar.html

 2. Björn Nilsson

  Jämför folkpartisternas attityd till Litauen när det försökte göra sig självständigt omkring 1990: det var inget tal om att litauer deltagit synnerligen aktivt och villigt i tyskarnas massmord på judar skulle dras fram och användas mot dem, snarare något man inte ville prata om. Var det inte en socialdemokratisk veteran som sade sig känna “rysningar” när han mötte litauiska politiker (förmodligen för att han var gammal nog att känna igen den gamla sortens fascister i de där nyare förmågorna) men som blev utskälld för det? Men för palestinierna gäller andra regler uppenbarligen och det är ynkligt!

 3. sweed

  Länge Leve Israel är den enda kommentaren jag har, tyvärr så är det lite för många som är emot Israel i detta landet, de föresepråkar tyvärr muslimer och annat pack, änerligen har regeringen gjort ett bra val, tyvärr det enda
  med lite tur överlever inte unesco då de nu inte får usa,s pengar som stöd

 4. Kurt

  I det här fallet har Reinfeldt kört över Bildt. Inte för att Reinfeldt har något som helst intresse av denna (eller några som helst andra utrikesfrågor), men i gengäld så har nog Björklund tvingats gå med på ytterligare neddragningar i utbildningsbudgeten, Reinfeldts ENDA intresse är ju trots allt sänkta skatter.

  1. Lennart

   Kurt, Det är i sanning underligt att ingen svensk reporter verkar ha brytt sig om att ta reda på hur det verkligen gick till. För vi vet från USA att det var Hillary Clinton som ringde upp Bildt och bad honom rösta emot en palestinsk Unesco-ansökan. Frågan ägdes alltså ursprungligen av Bildt eftersom det handlade om ett utrikesärende som dessutom rörde sig om det viktiga Mellanöstern. Att Björklund skulle ha norpat det från Bildt tror jag inte på. Unesco är ett utrikesärende minst lika mycket som ett utbildningsärende.

   Så jag tror att du har rätt i att det var Reinfeldt som fattade beslutet att gå Clinton till mötes.

Comments are closed.