Politik

SVT:s program om “färgstarka” Amerikaner som söker sina svenska rötter

En av de många böcker jag skulle vilja skriva är en svensk version av E.M. Butlers magnifika The Tyranny of Greece over Germany: A study of the influence exercised by Greek art and poetry over the great German writers of the eighteenth, nineteenth, and twentieth centuries från 1935, som jag köpte på ett antis i Princeton utan att veta vad den handlade om, men sen har läst och fascinerats av flera gånger.

Min bok skulle hela USA:s tyrrani över Sverige och skulle handla om det nästa kvävande amerikanska inflytande på Sverige sedan nån gång på 1930-talet, på gott och ont.

USA och det amerikanska verkar fascinera oss ändlöst och jag har litet svårt att riktigt förstå orsaken till det glödheta intresset.

Jag tror själv att det är något som fostras av medierna, men är inte säker.

Hur som helst, nu kommer den sympatiske Anders Lundin med ett program som verkar ha hämtat sitt inflyttande från Svenska Hollywoodfruar: Stora känslor och kulturkrockar

En sheriff, en pastor och en hemmafru. Det är tre av de tio färgstarka amerikaner som landstiger i Torekov för att finna sina svenska rötter. Redan första promenaden bjuder på en känslosam upptäckt när en av deltagarna bokstavligen snubblar över sin egen svenska historia. Programledare är Anders Lundin.

Jag har faktiskt träffat några svensk.-amerikaner här i USA och de var inte alls som den stereotypiske bilden av amerikaner man ofta ser i Sverige. Trevliga och lågmälda människor som faktiskt hade forskat litet om sina svenska rötter, men som inte var speciellt intresserade av “the old country”.

Vet inte om någon har åsikter om programmet.

[tags] Svenskamerikaner, USA-svenskar, Svenskar i USA, Amerikaner i Sverige[/tags]

2 thoughts on “SVT:s program om “färgstarka” Amerikaner som söker sina svenska rötter

    1. Lennart

      uM: aha, jättebra tips. Kolla på min Android-app men det går inte. Vet dock inte hur officiell Android-appen är.

Comments are closed.