Politik

Det var som fan, ARM i datormolnen? Mobilbatterier gör datormolnen energisnåla

Sen de flesta av oss gick i kortbyxor så har det varit Silicon Valley-baserade Intel som har stått för de mikroprocessorer som utgör datorernas hjärnor. Efter ett tag kom AMD, också i Silicon Valley, men vi levde i alla fall i en Intel-värld. Visst, det fanns givetvis RISC-processorer från SUN och HP, men dom blev aldrig riktigt så populära som deras skapare hade trott.

När sen Datormolnen kom för några år sen så var det billiga Intelprocessorer och inget annat man hade i de tiotusentals serverdatorer.

Men i en märklig utveckling så verkar det nu som om ARM-processorerna, som ligger inbakade i hundratals miljoner mobiltelefoner nu även kan användas i serverar i datormolnen.

Quentin Hardy skriver i New York Times om den något häpnadsväckande utvecklingen: H.P. Builds Servers With Cellphone Chips – NYTimes.com

Hewlett-Packard announced on Tuesday a new design for some of the world’s largest computer centers and says it could reduce power consumption in some cases by 90 percent. The design, called Project Moonshot, replaces the conventional microprocessors used in computer servers with the kind of chips used in cellphones and notebook computers. These mobile chips, which have usually run on small batteries, are designed as power misers, shutting down some inessential tasks and slowing others when placing calls or reaching the Web. It is, for now, a specialty service for perhaps 50 of the world’s largest online companies, said Paul Santeler, the manager of H.P.’s hyperscale business. “Believe me, they’ll all be kicking the tires” on the new offering, he said. “For a Web architecture with tons and tons of users, where all the growth is, it makes a lot of sense.” The world is adding 7,000 computer servers a day, he said, most of them for Web activities like social networking and watching video. The new design will use chips made by Calxeda, an Austin, Tex., maker of low-power ARM chips for servers.

Datormolnen, som påminner om ICA och Konsum eftersom deras vinstmarginaler är lika tunna, håller på att omdefiniera datorvärlden. De papperstunna vinstmarginalerna betyder t.ex. att man använder öppen kod-produkter så ofta som möjligt.

Om man nu börjar använda ARM-processorer så är det ett bevis så gott som något på att vi befinner oss i en helt ny dataålder.

Länkar:Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Axplock från den nordiska pressen:

digi.no,
digi.no, digi.no, digi.no, digi.no

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,ARM, Intel [/tags]