Politik

Kärlek, sex, Occupy Wall Street, Herman Cain och en jäkla massa politik och paranoia i USA

USA är nationen som aldrig har kunnat hantera sex och samlevnad. Och det verkar bara bli värre för varje år som går.

Medan kärleken spirar bland Occupy Wall Street-demonstranterna i Zuccotti Park i New York, och säkert också bland Occupy Oakland-demonstranterna här i Silicon Valley, se videon ovan, så haglar nu anklagelserna om sexuella oegentligheter över den olycklige och inte minst osannolike pizza-magnaten Herman Cain, som till för bara några dagar sedan, av någon outgrundlig anledning, var en av huvudkandidaterna på den republikanska sidan inför nästa års presidentval. Inte för att konkurrenterna var speciellt imponerande. The Queen of Rage, den vilt stirrande Michele Bachmann, pajasen Rick Perry från Texas, USA:s tråkigaste man, Mitt Romney, plus ett antal andra kandidater alltför obskyra för att någon ens har lagt dom på minnet.

Det enda republikanerna är överens om, det enda som binder dom samman, utom att riva upp Obamas sjukförsäkringsreform så att över 50 miljoner amerikaner lämnas helt utan sjukförsäkring och att sänka skatterna för de rikaste, är att kärlek och sex är något som måste kriminaliseras och slås ner med alla till buds stående medel. I alla fall kärlet utanför äktenskapet och speciellt skyddat sex vare sig det sker inom eller utom äktenskapet. Och speciellt om det skulle ske mellan vuxna människor av samma kön.

New York Times Alan Feuer skriver om kärleken bland deltagarna i Occupy Wall Street i Zuccotti Park i New York Lovelorn and Seeking a Bailout for the Heart

The Occupy wall Street march
was coming up the Street
and you asked us a question about it,
and then all too soon
you were gone and the air
seemed a little cooler
as if the Sun had suddenly
gone behind a cloud.
If you recognise yourself
please please please
get back to me so that
I can at least know
if you are attached or not

USA har ingen motsvarighet till den svenska Sambolagstiftningen, ingenting motsvarighet till den svenska föräldraledigheten, ingen VAB, ingen sexualundervisning värd namnet, ingenting. Det enda som accepteras, i alla fall av republikanerna, är oskyddat sex inom äktenskapet.

Jag har inga som helst illusioner om hur världen skulle se ut om Kina skulle ta över från USA som världens enda supermakt. Men i alla fall skulle de förhoppningsvis göra processen kort med den paranoida amerikanska inställningen till sex och samlevnad.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags]Occupy Wall Street, Sex i USA, Sexualundervisning i USA, Herman Cain Sex, Presidentvalet i USA[/tags]

11 thoughts on “Kärlek, sex, Occupy Wall Street, Herman Cain och en jäkla massa politik och paranoia i USA

 1. Alexander Olofsson Ullgren

  Jag har svårt att förstå vad du menar när du säger att “Jag har inga som helst illusioner om hur världen skulle se ut om Kina skulle ta över från USA som världens enda supermakt. Men i alla fall skulle de förhoppningsvis göra processen kort med den paranoida amerikanska inställningen till sex och samlevnad”. Kina är ju om möjligt ännu mera sexualkonservativa än vad USA är. Låt mig som mångårig Kina-boende ge några exempel på detta:
  Samboförhållanden: Även om par ibland bor ihop innan de gifter sig så är detta faktiskt olagligt. Ja, du läste rätt, det som vi i Sverige skulle kalla sambos är faktiskt olagligt i Kina, även om denna lag sällan tas i bruk. (se   http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-HRBG200202015.htm för mer info).  Så även om det knappast händer att polisen rusar in i ett icke-gift pars lägenhet för att dra dem i sär (Saudiarabien-Style) så vittnar ändå lagstiftningen om hur moralen i samhället fungerar. När jag berättar för mina kinesiska bekanta hur det numera är mera vanligt med sambo-förhållanden än giftemål i Sverige så tror de att jag skämtar. Och när jag säger att de flesta barn  i Sverige faktiskt födds utanför äktenskap så nästan svimmar dom. Detta för oss in på nästa område, Barn: Att skaffa barn i Kina utan att vara gift är olagligt. Även om det finns en del av lagen som säger att alla barn födda i Kina ska erhålla samma rättigheter , så säger en annan del att den som får barn utan att vara gift måste betala extra tvångsavgifter och straffs arter till staten (http://www.unhcr.org/refworld/country,,IRBC,,CHN,,4a7040b626,0.html).   Om du läser den rapport som jag precis länkade till så kan du även se exempel på när den kinesiska staten går in och gör tvångsaborter på ogifta gravida kvinnor (lägg märke till att dessa exempel kommer ifrån Guangdong och Fujian vilka båda brukar betraktas som Kinas kanske “modernaste” provinser).
  Som om inte detta vore nog då blir du en paria i alla andras ögon, alla kommer att tala bakom din rygg eller helt enkelt säga upp bekantskapen med dig. Barnet kommer (om det ens får en utbildning) att bli hårt mobbad i skolan av både elever och lärare.
  När en kvinna i Sichuan för några år sedan planerade att skaffa barn ensam via insemination väckte detta ramaskri i det kinesiska samhället och den stackars kvinnan blev genast utsatt för spott och spe av andra människor. Även från officiellt håll hördes bestörtning, talesmannen för Kinas familjeplanneringskomission  stormade och sa” The law is clear. If a man and a woman do not marry, they can’t have a child. You have to be a family, a couple, to have a child. In our traditional culture, we have strict rules on sexual relations. The majority makes the law, and we must consider the majority’s moral view: You get married, you form a family, then you have children”.(http://www.hartford-hwp.com/archives/55/330.html). Och som man kan förmoda så är äktenskapet det allenarådande idealet i Kina. Faktum är att du kommer att betraktas som konstig och närmast kufisk om du inte är gift vid en  viss ålder (30 för kvinnor och 35 för män). Pressen är enormt hård från föräldrar på att deras barn ska gifta sig och där med basta! Jag har själv på nära håll sett många unga kineser bryta ihop pga den “giftas-press” de befinner sig under.(Ett bra exempel skriven av 30-årig kines: http://seeingredinchina.com/2011/03/31/guest-post-i-hate-the-chinese-ideas-about-marriage/) Denna press läggs på kvinnor i större utsträckning än män (Kina är nu det enda landet i världen där fler kvinnor än män tar livet av sig)
  Många väljer tillslut att gifta sig med någon som de kanske inte är helt bekväma med. Inte undra på att bara 6% av alla kineser beskriver sig som lyckliga(http://www.china.org.cn/china/2011-03/03/content_22041375.htm) .
  Slutligen bör påpekas att sex innan äktenskap fortfarande är tabu i Kina även om det håller på att luckras upp i storstäderna. Inte mindre än 71% av kvinnliga kinesiska studenter tycker att sex innan äktenskap är “skadligt för samhället” (källa http://en.radio86.com/news/female-students-believe-sex-outside-marriage-harmful-society). Med ovanstående fakta i betänkande (och då har jag inte ens kommit in på inställningen till homosexualitet i det kinesiska samhället) så kan man knappast hoppas på att Kina kommer att “göra processen kort med den paranoida amerikanska inställningen till sex och samlevnad”. Förlåt om detta klagomål blev alldeles för långt, jag tycker att din blogg annars är utmärkt och följer den regelbundet. Och jag delar även din syn på att amerikanerna är allt för puritanska när det gäller sex och samlevnad, men Kina är knappast ett bättre exempel:-(
  /Alexander

  1. Lennart

   Alexander: Whao, tack för en mycket utförlig och jättebra kommentar! Du har givetvis helt rätt i att det finns stora sociala problem och mycket social konservatism även i Kina. Mycket bra skrivet, ska återkomma till det senare.

 2. Bossebus

  @alla.

  Visst kan man orera om lagstiftning hit och dit.

  Självklart är det “roligt” att få barn,även som man..

  Det är dock ingen rättighet,såvitt jag förstått.

  Möjligen kan man datorisera bort eller för eller vafan.

  Vad tror ni ättlingarna till USA’s snoppförande hjältar tycker?

 3. San

  Johnny, Roger och Lennart, förts och främst tack för era varma lyckönskningar.

  Lennart: Hon tar sina 8 veckor som hon måste ta i Schweiz, sen får hon ta 8 veckor till, men där vet vi inte hur vi gör än. Jag kommer att stanna hemma i 9-10 månader, obetalt.

 4. roger

  Lennart: “USA har ingen motsvarighet till den svenska Sambolagstiftningen”

  Hur fungerar det rent praktiskt då två Amerikaner som bor ihop väljer att flytta isär då? Antagligen precis som enligt den svenska Sambolagstiftningen!
  Sambos i Sverige är två ekonomiskt självständiga individer som var och en äger det de tidigare ägt, köper eller får på annat sätt. Var och en av samborna svarar själva för sina lån. Man ärver inte varann. Att vara Sambo är väldigt olikt jämfört med att vara gift i även Sverige, vilket jag har en känsla av att du inte tror?

  Vidare kanske jag knäckte ekvationen som jag inte fick ihop i mitt tidigare inlägg?

  USA är ett land, där man accepteras om man har en religion likväl som om man inte har någon, på samma sätt accepteras de med en förkärlek för pornografi som de vilka har en tro på att man inte skall bedriva otukt, det kanske finns en plats för alla i det förlovade landet i väst?

  Inte som i Sverige där det finns en extrem norm om hur du skall tycka i alla frågor, här är du en utfryst udda figur om du har en religion, tittar på porr eller inte är feminist. Listan på hur en svensk SKALL VARA och SKALL TYCKA för att accepteras kan göras hur lång som helst.

  Det har nog mest med att vi är ett litet land att göra, för fenomenet blir extremare ju mindre samhällena är.

  Slutligen:
  Grattis San!

  1. Lennart

   Roger: Skillnaden mellan att vara gift och sambo i Sverige handlar om arvsrätten, vad jag vet. Stämmer det?

 5. Bossebus

  @Lennart (man får rikta sina pilar,typ ;))

  Jag vet inte hur Amerikaner gör men det finns miljoner “halvblod” i Vietnam,Korea,Filippinerna,Thailand och troligen i Iraq,Afghanistan etc etc.

  Men det går väl under “collateral damage?)

  Tror du amerikaner tar fram snorren offentligt eller krävs det en ordentlig dos av cocain eller dylit?

 6. Johnny

  San: “Jag och min flickvän ska ha barn.”

  Ber att få framföra mina hjärtligaste lyckönskningar och välgång.

 7. roger

  Vet att du har någorlunda rätt, fast jag får inte ihop ekvationen.

  För samtidigt är USA landet där Hugh Heffner är hjälte.
  Porraktörer/aktriser, som Ron Jeremy och Jenna Jamesson mfl har Rockstjärnestatus.
  San Fernando Valley producerar ensamt mer porr än hela övriga världen.

 8. San

  Jag och min flickvän ska ha barn, vi är inte gifta och det har inte hennes föräldrar från Tennessee ha några som helst problem med. Trots att dom avskyr Obama.

  1. Lennart

   San: För att citera Johnny ovan, gratulerar. Först min vän Ali Esbati och nu du. Hur stor tid av er lagstadgade och betalda föräldraledigheten kommer ni att ta ut?

Comments are closed.