Politik

Kommer USA, Israel och Storbritannien verkligen att anfalla Iran? Vad vet vi?

Atomforskninganläggningen Natanz i Iran

Det är i slutet av 1981 och jag befinner mig i Princeton i New Jersey framför en av de första Internet-uppkopplade datorerna med tillgång till alla de stora telegrambyråernas nyhetsflöden och med Barton Whaleys klassiska studie av Codeword BARBAROSSA om underrättelseverksamheten före Hitlers angrepp på Sobjetunionen. Fascinerat läser jag alla telegram som väller in om de sovjetiska truppernas omgrupperingar inför en förmodad Sovjetisk invasion av Polen för att krossa Solidarność, den polska fackföreningen.

Jag sitter i timmar helt begeistrad framför terminalen, långt in på natten. Men det står snart klart att trots att jag kan följa hur några nyckeldivisioner, inklusive en luftburen division i Ukraina, flyttas närmare den polska gränsen, så kan varken jag eller någon annan utläsa om en attackorder verkligen kommer att utfärdas. Och den sovjetiska Politbyrån läcker inte.

Jag tänker på det idag när telegrammen igen väller in, den här gången handlar det om en amerikansk, israelisk, brittisk anfall mot Iran för att stoppa landets förmodade atomvapenprogram.

Det råder ingen som helst tvekan om att den israeliska regeringen debatterar frågan och att Netanyahu och hans försvarsminister Ehud Barak är intresserade av en attack, helst om man kan få Obama att göra grovjobbet. Det råder heller ingen större tvekan om att Storbritanniens krigsmakt vidtar åtgärder för att om så behövs, kunna delta i ett amerikanska-israeliskt angrepp mot Iran.

Vi vet också att International Atomic Energy Agency kommer att släppa en ny rapport om Irans atomprogram nästa vecka, en rapport som kan öka den israeliska pressen på Obama och att Israel just har testat en ny raket som kan nå Iran med atombomber. Israeli army test-fires missile capable of reaching Iran. Defence official says military tested rocket propulsion system as reports suggest country’s leaders in favour of attacking Tehran

Sen vet vi bl.a. att det israeliska flygvapnet har övat långdistansflygning över Sardinien tillsammans med det italienska flygvapnet IAF completes major drill in Italy amid Iran attack rumors

Till sist kan vi anta att den iranska regeringen är helt omedveten om hur mycket stryk Iran kommer att få om USA och Israel inleder ett bombkrig, och att de helt överskattar sina egna styrkors begränsade slagkraft.

Men vi vet också att Obama är en synnerligen försiktig person, som vi har sett i Libyen och i hans absoluta vägran att engagera sig militärt i Syrien. Vi vet också att Obama nu inser att hans offensiv i Afghanistan var ett misslyckande och han letar nu efter möjligheter att skynda på den amerikanska reträtten från Afghanistan. US weighs faster Afghan handover. Are Afghan forces ready? The reported shift would take large numbers of US and NATO forces out of combat missions. Some say that accelerating the handover of security to Afghan forces could further destabilize the country.

Sen har vi också de märkliga amerikanska beskyllningarna mot Iran för att ha planerat att mörda Saudi Arabiens ambassadör i Washington. Not-Guilty Plea in Plot to Kill Saudi Ambassador to the U.S. Dom tror jag vi kan sätta åt sidan i det här fallet i alla fall.

Isabel Kershner och David E. Sanger skriver i New York Times om den veritabel explosionen av rapporter om israels planer för ett förmodat krig mot IranIsrael Is Scrambling Over News Reports of Seeking Iran Strike – NYTimes.com

Israeli officials would not confirm or deny multiple reports in the Israeli news media that Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minister Ehud Barak were pressing for a decision on whether and when to strike a uranium enrichment facility at Natanz, the centerpiece of Iran’s known nuclear-fuel production, and related sites across the country. Several Israeli ministers have publicly placed blame for the leaks on Meir Dagan, the former chief of Israel’s Mossad intelligence service, who after leaving office this year said that Mr. Netanyahu was intent on launching such an attack, and had to be restrained by opposition from top intelligence and military officials, almost all of whom have since left office.

Så kan vi foga samman de pusselbitar vi har och få en helhetsbild av det hela?

Om Netanyahu skulle besluta sig för att anfalla Iran så kommer USA och Storbritannien att stödja angreppet militärt och Tyskland, Italien och troligtvis även Sverige (som vi har sett i Unesco-frågan), liksom vissa andra EU-stater, att stödja Israel politiskt och kanske också med vapenleveranser. Nato kommer däremot inte att delta i angreppen, i alla fall inte i början.

Men Obama kommer inte att godkänna ett Israeliskt angrepp före USA-valet annat än om Netanyahu startar kriget på egen hand, i vilket fall Obama utan tvekan till 100% kommer att stödja Israel, allt annat skulle vara politiskt självmord.

Obamas första prioritet är den amerikanska ekonomin och ett amerikanskt-israeliskt bombkrig mot Iran skulle leda till höjda oljepriser och ökad arbetslöshet i USA.

I såna här frågor handlar det aldrig om absoluta kunskaper. International Atomic Energy Agencys rapport nästa vecka kommer först. Om den är alarmistisk så ökar riskerna för att Israeliskt angrepp. Men jag har väldigt svårt att se att de försiktiga Obama skulle äventyra den amerikanska ekonomin för ett flygkrig mot Iran. Ett krig som f.ö. under inga omständigheter kommer att omfatta amerikanska trupper på iransk mark.

Vi har också sett i Libyen hur svårt det är att slå ut fiendens styrkor. Risken finns att ett bombkrig mot Iran skulle kunna komma att vara i åratal. Problemet är m.a.o. inte själva anfallet som säker kommer att bli kortfristigt.

Obama har redan sålt 55 s.k. bunker buster-bomber till Israel U.S. Sells Bunker Busters To Israel och jag är övertygad om att om man anfaller så kommer man att nå sitt mål att slå sönder Irans atomanläggningar. Problemet är vad som sker om mullorna är dumma nog att försöka ge igen. Då kan USA, Storbritannien och Israel plötsligt befinna sig i ett lågintensivt krig som kan komma att vara i åratal. Och tvinga fram ytterligare bombangrepp. Och med stigande oljepriser så skulle de leda till massarbetslöshet inte bara i USA.

Så, trots alla rapporter så tror jag inte på det här. Jag tror inte att Obama är så dum, när vi vet att t.o.m. den vanligtvis så krigiske George Bush vägrade att gå med på ett Israeliskt bombkrig mot Iran. Det är alltför riskabelt, alltför oförutsägbart.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, ,Palestina FN, Israel Iran, Obama Iran, Iran , Israel , Iran Nuclear , Iran Nuclear Weapons , Israel Iran , Iran Israel , Iran Nuclear Program , Iran United States Relations , Israel Iran Attack , Israel Iran Relations , World News[/tags]

7 thoughts on “Kommer USA, Israel och Storbritannien verkligen att anfalla Iran? Vad vet vi?

 1. San

  USA har inte råd med ett krig mot Iran, såvida det inte kommer någon persisk vår så händer nada. Det är vad jag tror.

 2. Johnny

  Roger: “I USA finns ju en stark Israel-lobby…”

  Ja det är väl det minsta man kan säga. Här är en sajt som drivs av en judisk man som konverterat till ortodox kristendom och där finns oerhört mycket information om sionism och judisk inflytande i USA och världen, både nu och historiskt:

  http://www.realzionistnews.com

 3. roger

  I USA finns ju en stark Israel-lobby, så att de stödjer det hela är jag med på. Men i GB, är det samma där, eller går de bara i USAs fotspår?
  GB gick väl emot USA & Israel i UNESCO-omröstningen nyligen?

  Sverige kommer aldrig att stödja det om inte FN frågar. Gissar att Tyskland och Italien kommer försöka undvika frågan men tvingas till ett lamt kritiskt uttalande.

  Är väl stor skillnad på röstningen i UNESCO-frågan och godkännande av bombningar? Omvärldens stöd till palestinerna genom omröstningen innebar att världen förlorar massor eftersom USA drog tillbaka sitt stöd till UNESCO. Finns därför bättre sätt att visa sitt stöd och ta upp frågan vid ett annat tillfälle. Man synar inte med kort som inte kan vinna. Man måste vara lite taktisk.

  Grundtipset är dock att Israels hot räcker för att omvärlden ökar pressen och kontrollen av Iran, och att inget ytterligare sker.

 4. Björn Y

  Frågan är hur mycket Netanyahus agerande är ett sätt att svetsa samman den inhemska opinionen. Jag tror att de Israeliska hökarna känner hur deras världsbild och politik allt mer står på lerfötter.

Comments are closed.