Politik

Silicon Valleys Reid Hoffman eller vad du inte vet om sociala nätverk, ens i Sverige.

Reid Hoffman.

Sociala nätverk är dernier cri här i Silicon Valley och i världen över också för den delen. Vi är alla på Facebook, LinkedIn, Meetup, Twitter och mängder med andra sociala medier och nätverk. Men det finns en sak som ingen riktigt talar om och det är att det finns sociala nätverk och sociala nätverk. Du kan mycket väl ha 1000 “vänner” på Facebook och lika många på LinkedIn men när det gäller karriären så är det är inte kvantiten utan kvaliten som räknas.

Här i Silicon Valley finns det ett socialt nätverk med ett par tusen medlemmar där alla känner alla. Det här nätverket har Stanford University med dess lärare och studenter som nav och därifrån går det ut ekrar till riskkapitalvärlden, till grannuniversitetet Berkeley, till VD:n och chefer på företag som Google, Apple, Twitter, Facebook, osv.

Alla känner alla och när någon ringer så svarar man, vilket inte är faller om kreti och pleti skulle ringa, hur fina IT-produkter dom än skulle ha snickrat ihop.

Evelyn M Rusli skriver i New York Times om en av Silicon Valleys många nyckelpersoner och hans dagliga liv: Reid Hoffman of LinkedIn Has Become the Go-To Guy of Tech – NYTimes.com

It’s noon, and this is the third of nine meetings that Mr. Hoffman has scheduled today. He is trying not to sneak a peek at his smartphone — or, rather, his four smartphones. He fields upward of 400 e-mails a day, not counting all the stuff that streams in via Facebook, Twitter and, naturally, LinkedIn, where he had 2,536 connections at last count. These days, Mr. Hoffman finds himself, a bit to his own surprise, at the center of the social media universe. He has a second full-time job as a partner at Greylock, the venture capital firm. He serves on the boards of eight companies, including Zynga, the hottest game company on the Web, and Mozilla, of Firefox fame. He is also involved in three nonprofits.

Det här är viktigt att komma ihåg, för det betyder att Silicon Valley faktiskt inte är riktigt lika egalitärt som många tycks tro.

Kevin Systrom som grundade den omåttligt populära fotoappen Instagram för iPhone t.ex. gick först på Stanford, jobbade sen som intern på Google och träffade på det sättet alla nyckelaktörerna i Silicon Valley. Hade en annan ung kille utan Systroms kontakter kommit på samma ide är det långt ifrån säkert att han skulle ha lyckats.

Vilket alltså är viktigt att komma ihåg om vi är ambitiösa. Vilken skola du kommer in på, som KTH i Sverige, bestämmer ofta hela din framtid, oberoende av hur många sociala nätverk du senare tillhör. Det finns givetvis alltid undantag men den amerikanska och svenska drömmen ser ofta helt olika ut beroende på vilka sociala nätverk vi tillhör.

Och om man skulle kora någon till Silicon Valleys mäktigaste man så är det Marc Andreessen, med John Doerr på andra plats, båda riskkapitalister.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Nyheter, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no,
Debatt – Debatt – hem,
Debatt – Debatt – hem

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Reid Hoffman, LinkedIn Reid Hoffman[/tags]

4 thoughts on “Silicon Valleys Reid Hoffman eller vad du inte vet om sociala nätverk, ens i Sverige.

 1. Bossebus

  Bosse: prexist vad jag gör,jag har en trattis och dessutom en hel stereo komplett med allt inkluderat. Tyvärr klarar detta helvetet varken musik eller video. Men det kan ju vara skithäftigt ändå. Dock körs 5.1 på datafan,Ifan släng sig i väggen!

  Allt är inte guld som glimmar…även rötna riskkapitaler kan ha sidor…Senaste är det säkraste investeringen man kan göra! Skölor,sjukhus,järnvägara,spårvägar typ mm,kan liksom inte kursa och om vinsten är för låg..vafan lobba! Det är så himla vackert med RISK-KAPITAL.,PRIVATE EQUITY på ön Man!

 2. Bossebus

  This crunpy old man ids inte läsa ens.

  Serut att bli fint väder…blir nog en tur utan hörlurar runt sjön. Äger inga fö. Låt dom glana på mina 50-tals stavar och fortsätta “kärringå” Alltid dyker det upp någon man kan resonera med.

  Eller så är man portat.

 3. Bossebus

  This crunpy old man ids inte läsa ens.

  Serut att bli fint väder…blir nog en tur utan hörlurar runt sjön. Äger inga fö. Låt dom glana på mina 50-tals stavar och fortsätta “kärringå” Alltid dyker det upp någon man kan resonera med.

Comments are closed.