Politik

Kan Voice of Americas bitande humorprogram Parazit störta Irans mullor?

Även den som inte förstår ett ord av Farsi kan följa Voice of Americas Parazit.

Medan den amerikanska högern länge har gått man ur huse för att stoppa alla skattemedel till Public Broadcasting Corporation,USA:s public service, så har man inga problem med att skattefinansiera den amerikanska regeringens propagandakanal Voice of America, kanske för att den är riktad mot utlandet.

Nu har Voice of America aldrig ens kommit närheten av den högerextrema Fox News och VOA liknar mest en amerikansk version an Sveriges Radios utlandssändningar. Men den är ändå USA:s officiella röst utåt.

Economist skriver om Voice of Americas uppmärksammade humorprogram Parazit, som är direkt riktat mot mullorna i Iran och som stöd för den gröna demokratirörelsen i landet: Satire in Iran: Mocking the mullahs | The Economist

“Parazit”, meaning “static” in Persian, itself a dig at the government’s tendency to block seditious broadcasts, came on the air shortly before the disputed presidential election of 2009. It is produced by Voice of America (VOA), the state-funded international broadcaster. Despite—or perhaps because of—its tie to the Great Satan, the programme has proved enormously popular in Iran. Exact viewing figures are hard to gauge; most people watch it online through proxy servers or on bootleg DVDs, since satellite dishes are banned in Iran, though they sprout from many rooftops. “Parazit” has almost 750,000 fans on Facebook. Each of its videos posted online gets over 1m hits.

New York Times David E Sanger skriver om det dolda men knappast hemliga amerikansk-israeliska kriget mot Irans atomprogram som inte är fullt lika fredligt som Parazit:

David E. Sager … It was a little less than a year ago when one of them, Majid Shahriari, and his wife were stuck in traffic at 7:40 a.m. and a motorcycle pulled up alongside the car. There was a faint “click” as a magnet attached to the driver’s side door. The huge explosion came a few seconds later, killing him and injuring his wife. On the other side of town, 20 minutes later, a nearly identical attack played out against Mr. Shahriari’s colleague Fereydoon Abbasi, a nuclear scientist and longtime member of the Islamic Revolutionary Guards Corps. Perhaps because of his military training, Mr. Abbasi recognized what was happening, and pulled himself and his wife out the door just before his car turned into a fireball. Iran has charged that Israel was behind the attacks — and many outsiders believe the “sticky bombs” are the hallmarks of a Mossad hit.

Till det får vi lägga Stuxnet/viruset och andra former av elektronisk krigföring.

Diktatorer har alltid varit sårbara för humor, och även om Charlie Chaplins ikoniska The Great Dictator från 1940 inte kunde stoppa Hitler så kunde den, liksom Voice of Americas Parazit, i alla fall hålla modet uppe på miljoner människor som helst vill se ett slut på alla diktaturer.

Humor kan även användas mot farliga svenska politiker Rottingmajorens vardag: Det krisar i Baggböle och Dr. Freud psykoanalyserar Rottingmajoren och även, fast det är betydligt farligare, mot den svenska kungafamiljen .

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Expressen: Nyheter, VG RSS, svt.se – SVT Opinion, svt.se – SVT Opinion, NyTeknik – Senaste nytt

[tags] Mellanöstern, Binjamin Netanyahu, Barack Obama , Benjamin Netanyahu , Israel , Israeli-Palestinian Conflict , Neoconservatives , Palestine , Zionism , World News, Israel USA, USA Israel, Gaza, Goldstonerapporten, Bosättningar på Västbanken, Egypt, Egypt News, Egypt Protests, , Assad, Revolutionen i Syrien,Palestina FN,Iran Parazit, Parazit Voice of America, Voice of America Iran [/tags]