Politik

Hur iPad och surfplattor revolutionerar kokkonsten och förpassar Prinsessornas Kokbok till historiens skräphög

Pappersboken är snabbt på väg till historiens skräphög. De är idag lika föråldrade som vinylplattor, myggjagare och de omänskliga golfbyxor som min sadistiska mamma en gång tvingade på mig på Luthagen i Uppsala när jag var för liten att göra motstånd. Jag har aldrig kommit över de psykologiska men jag fick den gången.

E-boken är här, e-böcker som vi kan ladda ner på några sekunder från vilken e-bokhandel som helst, t.o.,m. från andra sidan jorden.

Men det är inte bara en fråga om att e-boken är lättare, den väger ingenting, och smidigare än pappersboken, det är också det att man kan ändra textstorleken på en e-bok, att man kan söka i den, man kan ha med sig flera hundra på en läsplatta till kärlekssemestern till Pattaya i Thailand eller Kabul i Afghanistan, om man är Taliban, osv.

Framtidens böcker, i alla fall alla faktaböckerna, kommer att vara färggrant illustrerade interaktiva video-försedda e-böcker på iPad och andra surfplattor, som de kokböcker som nu håller på att ta alla som gillar att laga mat med med storm.

Julia Moskin skriver i New York Times om de nya iPad-baserade kokböckerna: Are Apps Making Cookbooks Obsolete? – NYTimes.com

with the boom in tablet technology, recipes have begun to travel with their users from home to the office to the market and, most important, into the kitchen. With features like embedded links, built-in timers, infographics and voice prompts, the richness of some new apps — like Baking With Dorie, from the baking expert Dorie Greenspan; Jamie Oliver’s 20-Minute Meals; and Professional Chef, the vast app released last month by the Culinary Institute of America — hint that books as kitchen tools are on the way out. “I never thought I would say this, but I don’t go anywhere without my iPad,” said Kristin Young, a collector of cookbooks in Santa Barbara, Calif., who said that even her favorite volumes are gathering dust. “If it’s not on my tablet, it’s just not useful anymore.”

Att laga mat med en gammaldags kokbok av papper idag är som att använda en räknesticka.

Interaktiva faktaböcker på surfplattor kommer revolutionära faktaböckerna genom att varva video, tre-dimensionella bilder som man kan manipulera med fingrarna, och uppkoppling till nätet och tillgång till sociala nätverk.

Vi ser samma utveckling med kemiska tabeller, med hur-man-gör-böcker av alla de slag, ja med alla faktaböcker som finns helt enkelt.

Så är det helt enkelt, framtiden här, snart kan t.o.m. jag laga San Francisco Bouillabaisse”.

Så om ni har något gammalt exemplar av Jenny Åkerström-Söderström nu klassiska Prinsessornas Kokbok kvar i bokhyllan så är det tyvärr lika bra att slänga bort den.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Nyheter

Länkar:California Department of Food and Agriculture

[tags] Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Svält i USA,iPad mat, Jamie Oliver’s 20-Minute Meals,Baking With Dorie, Professional Chef,[/tags]

2 thoughts on “Hur iPad och surfplattor revolutionerar kokkonsten och förpassar Prinsessornas Kokbok till historiens skräphög

  1. Björn Nilsson

    Jag tror att en grundförutsättning för korrekt användning av sessornas kokbok är att man har vedspis. Annars finns det intressanta recept där, exempelvis tips om vad man kan göra med duvor som dräller omkring i grannskapet.

Comments are closed.