Politik

Julklappsbloggen: vilken bärbar dator bör jag köpa?

Trots att allt fler skaffar sig surfplattor så kan dom aldrig helt ersätta traditionella datorer, i alla fall inte om man vill göra mer än att enbart konsumera information och skriva enklare epost.

Frun och jag har t.ex. tre stycken specialbyggda (av äldste sonen) toppmoderna s.k. tower-datorer, dvs datorer som står på golvet, med 24-tums monitorer, fyra GB minne och en terabyte disk, som alla kör Windows 7 och Ubuntu Linux. Vi skulle säkert klara oss enbart med bärbara datorer, men vi använder dom faktiskt regelbundet, bl.a. för att skärmarna är så magnifika.

Ovanpå det har vi tre stycken bärbara datorer, av vilka jag använder en Lenovo W500 med 500 GB disk och 2 GB minne för den här bloggen.

Den som är på jakt efter en ny bärbar dator bör veta att Apples MacBook Air är ribban som Intels nya Ultrabooks nu försöker klara sig över.

Intels Ultrabooks finns även i Sverige och är helt klart vad man bör sikta in sig på om budgeten tillåter, inte minst för att diskarna och därför datorerna är betydligt snabbare än de traditionella datorerna.

Läs Walt Mossbergs krönika om vilka bärbara datorer som är bäst just nu:
A Guide for PC Buyers Not Looking for a Tablet

The arrival of the ultrabook is a welcome development, not only because it spices up the market, but because I consider the MacBook Air the best all-around consumer laptop available, and anything that emulates it is a good idea, if done well.

Den som inte är har råd med ultrabooks kan hitta bra bärbara datorer till betydligt billigare pris. Kolla Lenovo, Acer eller Dell, som alla är helt OK, även om de alltså är tyngre är ultrabooks och Macbook Air.

Vi tänker också köpa en liten s.k. Netbook som man kan ha med sig på resan utan att behöva släpa på den gigantiska Lenovo-datorn som jag typiskt har med mig i en gigantisk ryggsäck.

Och för den verkligt budgetinriktade så skulle jag föreslå en traditionell bärbar Lenovo, Acer eller Dell med Windows 7. Dom räcker bra för det allra mesta man gör på en dator idag eftersom man kan använda molntjänster som Dropbox och billiga USB-diskar för att dryga ut den lokala hårddisken.

Åsikter, tips?

Axplock från den nordiska pressen:

ITavisen.no,
ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no, ITavisen.no

[tags]Video , Captain Gadget , Computer Health , Computer Tips , How To Make Computer Live Longer , How To Make Your Laptop Live Longer , Laptop , Laptop Health , Laptop Live Longer , Laptop Tips , Laptop Tips And Tricks , Laptop Tricks , Technology News , Bärbara datorer till jul, Julklappar datorer[/tags]

13 thoughts on “Julklappsbloggen: vilken bärbar dator bör jag köpa?

 1. Erik Ferrari

  Det går snabbt att lära sig. Jag har förvisso pillat lite med Mac tidigare, men skaffade MBP i jobbet i början på juni förra året. Fyra veckor senare hade jag fått ut min första app på App Store. På jobbet kör jag Win7-64 i Parallels som funkar hur bra som helst. I min MBA så har jag inte sett anledning att köra Windows ännu, men för skojs skull så installerade jag Win8 beta via BootCamp vilket funkade hur bra som helst.

  Sen är det kul att lära sig ny teknik, eller hur?

 2. Jacob Nykvist

  Om du dagligen behöver använda program som endast finns till Windows skulle jag kanske inte rekommendera en lösning med Virtualbox. Jag tycker Virtualbox passar bäst när behöver använda Windows då och då.

 3. Björn Y

  Tänkte köra in Boot Camp och windows 7 på min macbook pro i helgen, mest för att kunna köra CAD-program som Revit. Jag kan återkomma med en rapport hur bra det funkar.

  1. Lennart

   Björn: Gör det, för jag ser macbooks överallt i Silicon Valley idag. Dom är helt klart de bästa bärbara datorerna som finns, och inte mycket dyrare än Intel-alternativen med samma prestanda.

 4. Jacob

  Jag använder https://www.virtualbox.org/ för att kunna starta upp Windows när jag redan har OS X igång. Min MacBook är från 2007 så den har inte tillräcklig prestanda för att köra Windows 7 genom Virtualbox. Windows XP går däremot utmärkt.

  Ett annat alternativ är http://www.winehq.org. Där ska det vara möjligt att starta windowsprogram utan att dra igång hela Windows som Virtualbox gör. Jag har inte testat men man kan installera enkelt med macports tror jag.

  Om man vill välja operativsystem vid start av datorn och vill ha bästa möjliga prestanda kan man testa Boot Camp. Jag har inte testat Boot Camp heller.

  1. Lennart

   Jacob, jättebra, ja virtualbox känner jag faktiskt till, perfekt. OK, då ska jag börja tänka på att köpa en Macbook på allvar. Tack för tipsen, det är därför det är så kul att blogga, för att man lär sig så mycket!

  1. Lennart

   Jacob: Intressant, tack för tipset! Man kan också köra Windows 7 i tandem med OS X. Vet du möjligtvis hur man gör?

 5. Barbro

  Man behöver olika datorer till olika ändamäl. För ett par veckor sedan hade vi en riktig datorkrasch, men vi var lite förvarnade och lyckades spara det mesta på en extern hårddisk. Inte kunde vi klara oss med bara en laptop efter detta. Nej, den är bara med vid vissa tillfällen, exempelvis vid resor. Vi köäpte förstås en ny stationär dator, kanske mycket på grund av skärmen. Nu kämpar vi med att hitta alla program vi ska återställa.

 6. San

  Har iMac, iPhone, iPad, Mac Mini men som laptop har jag den billigaste risigaste 10 tums Samsungen jag kunde hitta. Brhöver man verkligen en bra laptop, tycker inte det behövs så länge man har en stationär dator där hemma.

 7. Erik Ferrari

  Är väldigt nöjd med min MacBookAir som jag köpte i juli. Vikt, batteritid och startup-tid är makalöst bra. Har även två bärbara som används i jobbet (en Dell E6510 och en MacBook Pro), men det är en fröjd att använda den privata MBA hemma och på resor.

  1. Lennart

   Erik: Bra att höra, jag har faktiskt börjat leka med den tidigare helt omöjliga tanken att själv köpa en MacBook. Problemet är att jag är van vid Windows och Linux och misstänker att det kommer att lång tid att lära mig ett helt nytt system. Jag bloggar t.ex. från en LAMP-stack och det är inte riktigt lika enkelt att installera den på OS X som på Windows eller Linux.

   Men jag är antagligen bara lat.

Comments are closed.