Politik

Äntligen, ut med det föråldrade kungahuset, Sverige på väg mot republik

Det var familjen Bernadotte själv, och speciellt Victoria och kungen som genom sin katastrofala tondövhet fick en majoritet av svenska folket att inse att kungahuset som institution inte längre hör hemma i dagens Sverige. Det plus rojalisternas extrema kungafjäsk i de statsägda medierna.

Miljonrullningen till kungabarnen, som inte har visat det minsta intresse av att stå på egna ben inklusive sex miljoner till Daniel för “studier” fick bägaren att slutligen rinna över.

Under ny ledning har Republikanska Föreningen nu arbetat fram ett förslag till en demokratiskt vald svensk statschef som inte kommer att sitta på livstid och som inte kommer att kunna kräva skattemiljoner till sen egen familj.

Anders Bolling skriver i Dagens Nyheter om Republikanska Föreningens förslag till en demokratisk statschef: fter det här har rojalisterna inga argument – DN.SE

Svenskarnas stöd för monarkin är i dalande. För femton år sedan tyckte 70 procent att monarkin var en bra styrelseform. I en mätning förra året var andelen mindre än hälften. Det är kanske inte så underligt då att Republikanska föreningen ökat sitt medlemsantal från 5.000 till 8.000 på några år. På lördagen håller föreningen kongress, och samtidigt presenteras ett unikt förslag till ny republikansk författning. Arbetet med att ta fram ett förslag till ny författning har letts av Mats Einarsson, som suttit i riksdagens konstitutionsutskott för Vänsterpartiet. I förslaget görs sammanlagt 35 ändringar i 21 av Regeringsformens 178 paragrafer. Flera av dem handlar bara om att sätta in ordet ”presidenten” i stället för ”statschefen”.

Nu kommer rojalisterna att gå i döden för familjen Bernadotte, något som bl.a. advokatsamfundet har visat via sin generalsekreterares Ann Ramberg. Men precis som den arabiska våren så kommer nu även en svensk vår att på sikt svepa bort gamla odemokratiska institutioner med familjen Bernadotte i täten.

Ett första steg mot full demokrati i Sverige skulle vara att apanaget, dvs skattemiljonerna, omedelbart begränsas till statschefen, dvs Kungen, och att hans familj inte längre får leva skattebidrag.

Silvia är redan pensionär och det är hög tid att kungabarnen och deras familjer lär sig stå på egna ben.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
SvD – Senaste nytt

[tags] Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel, Svensk republic, [/tags]

10 thoughts on “Äntligen, ut med det föråldrade kungahuset, Sverige på väg mot republik

 1. Lennart

  San, Bosse:

  Det enda jag kan säga att med Vickan har vi verkligen köpt grisen i säcken. Hennes ha- och penga-begär är redan legendariska.

  Argumenten för kungahuset är många och bisarra , som att familjen Bernadotte drar in miljarder till statskassan.

 2. San

  Det främsta argumentet för monarkin brukar inte vara att det är ett bra styrelseskick utan att kungen är trevlig, numera är alla lika ense om att Viktoria är än trevligare.

 3. Lennart

  Bosse: Visst, Reinfeldt skulle lätt klara av de ytterst få representativa evenemang per år som kungen är med på. Det är egentligen bara Riksdagens öppnande och Nobelpriset där kungen är med. Man har från republikanskt håll föreslaget att Riksdagens Talman ska bli statschef.

  En vald president är ändå helt acceptabelt eftersom det blir som en landshövding, inte mer. Presidentens familj får inget apanage, vi får inga bortskämda kungabarn plus deras familjer som ska skattefinansieras livet ut.

  Men du har helt rätt. Det finns ingen anledning att ha en president om man har en statsminister. Riksdagens talman skulle lätt klara av en regeringskris när statsministern tvingas avgå och en ny statsminister ännu inte har utsetts.

 4. Bosse

  OK jättebra om vi lyckas få bort den otidsenliga monarkin, men hjälp mig förstå varför vi måste ersätta en onödig pjäs (kungen) med en annan onödig pjäs (en president). Finns det någon naturlag som säger att utan kung måste vi till varje pris ha en president? Nej skulle inte tro det, vi har en statsminister och en hel hög med andra ministrar som borde klara att representera Sverige i olika sammanhang, så enormt betungande tror jag inte det är. Vi rationaliserar bort människor på alla möjliga områden så varför inte här. Bort med alla låtsasfigurer i statsapparaten och behåll bara de som har relevanta och för riket viktiga befattningar.

 5. Lennart

  Per: Över min döda kropp. 🙂 Men jag tror faktiskt inte det. Hennes pappa kommer att sitta tills han dör, vilket säkert betyder 20-25 år till. Och Victoria har visat sig minst lika skandalomsusad som sin pappa.

 6. Lennart

  Umepojken: Håller helt med dig om att det inte är så lätt att bi av med Bernadottarna. Deras stödtrupper kommer att kämpa till sista man och den inbyggda trögheten i såna är frågor betyder att rojalisterna kommer att kunna förhala i oändlighet.

  Men efter att ha genomlevt två revolutioner som inte heller skulle ha inträffat i min livstid, Sovjets fall och den arabiska vården så undrar jag om familjen Bernadotte inte kan komma att falla snabbare än vi tror.

  De nya medierna har satt strålkastarljusen på familjen som aldrig förr. Jag gissar att dom har 20 år till, sen kan vi fira.

 7. umepojk

  Inte i vår livstid. Och när Bolling skrev att “efter det här har rojalisterna inga argument“ var det ett citat av Peter Althin. Visst kommer det att hända förr eller senare, men jag tror nog monarkin har bra många år kvar.

Comments are closed.